Kje natočiti vodo v Ljubljani?

29. 8. 2017

V poletnem času, ko je temperatura višja, lahko med sprehajanjem po mestu postanemo žejni. Seveda se to lahko pripeti tudi v drugih letnih časih. Danes vam razkrivamo, kje v Ljubljani so postavljeni vodnjaki s pitno vodo.

Daljša obdobja vročine v poletnem času od nas zahtevajo pogostejšo hidracijo, a pomanjkanje vode v telesu mnogokrat zaznamo šele, ko nas o tem opomni glavobol. Da bodo skrbi za zadosten vnos tekočine manjše, se lahko v vročih poletnih mesecih v Ljubljani osvežite tudi s svežo pitno vodo iz pitnikov. V prestolnici so spomladi začeli delovati javni pitniki, v katere doteka voda iz centralnega vodovodnega sistema, njeno kakovost pa redno nadzorujejo pri Javnem podjetju Vodovod-Kanalizacija, kjer skrbijo tudi za redno vzdrževanje pitnikov.

Od pomladi pa vse do oktobra delujejo pitniki v Ljubljani na 34 lokacijah. Te boste našli tako na sprehodu v središču mesta - na Kongresnem trgu, Čopovi ulici, Ljubljanskem gradu - kot tudi ob obrobju na poti do obvoznice. Pitniki predstavljajo odlično nadomestilo plastenkam vode, ki jih običajno s seboj jemljemo ob športanju ali prirejanju piknikov v naravi. Nahajajo se namreč na najbolj priljubljenih lokacijah za preživljanje prostega časa v Ljubljani - parku Tivoli, ob trasi PST-ja in na Golovcu.Od pomladi pa vse do oktobra delujejo pitniki v Ljubljani na 34 lokacijah. Te boste našli tako na sprehodu v središču mesta - na Kongresnem trgu, Čopovi ulici, Ljubljanskem gradu - kot tudi ob obrobju na poti do obvoznice. Pitniki predstavljajo odlično nadomestilo plastenkam vode, ki jih običajno s seboj jemljemo ob športanju ali prirejanju piknikov v naravi. Nahajajo se namreč na najbolj priljubljenih lokacijah za preživljanje prostega časa v Ljubljani - parku Tivoli, ob trasi PST-ja in na Golovcu.

Voda v ljubljanske pitnike priteka večinoma iz vodarne Kleče, kar pomeni, da je vodovodno omrežje blizu, zadrževalni čas vode od omrežja do pipe pa kratek. Zaradi tega se voda v pitnikih običajno ne pregreva. V času daljših obdobij vročine pa vseeno velja za ustaljeno prakso, da se pitnike pred pitjem spere, dokler iz njih ne priteče sveža voda.

Strah, da voda ne bi bila pitna, je popolnoma odveč. Pri podjetju JP Vodovod-Kanalizacija med delovanjem pitnikov izvajajo redni notranji nadzor pitne vode, zato bi ob vsaki neskladnosti, ki so pogojene z določbami zakonodaje, pitnik nemudoma izključili iz obratovanja.

»Vzorci pitne vode iz pitnikov so redno testirani. Preverjati začnemo marca in delujoči so vse do oktobra. Vsa poročila o mikrobioloških testih javno objavimo tudi na spletni strani.«

Jože Tomec, direktor sektorja Vodovod pri Javnem podjetju Vodovod-Kanalizacija.

Po porabi vode za posamezne pitnike je razvidno, da so najbolj priljubljeni pitniki na lokacijah Cankarjev vrh pri gostilni Rožnik, v Mostecu in na Poti na Golovec.
Tudi tuji obiskovalci prestolnice so nad ljubljanskimi pitniki navdušeni, predvsem zaradi njihove priročnosti, frekvetne lokacije in vedno dostopne sveže vode.

Kje so pitniki?

Na različne kraje v Ljubljani in njeni okolici se tako lahko po opravkih odpravite brezskrbno in brez kupovanja dodatnih plastenk ustekleničene vode, saj si vodo lahko natočite pri najbližjem, javno dostopnem pitniku. Točne lokacije vseh pitnikov je mogoče najti z mobilno aplikacijo Tapwater, ki vam s pomočjo informacije o vaši lokaciji na zemljevidu izriše pot do najbližjega pitnika ali pa si jih ogledate na zemljevidu. Hladna osvežitev tako ne potrebuje dodatne odpadne embalaže in zapravljanja denarja. Z le nekaj kliki se pot do najbližjega pitnika razkrije skoraj na vsakem koraku.

Zgodovina pitnikov sega že v čas Rimljanov in starih Grkov. Prvi uradni mestni pitnik je bil po nekaterih virih postavljen v središču Londona že leta 1859. Potem so se pitniki hitro razširili tako po Angliji kot po drugih evropskih mestih in postali priljubljeni tudi v Ameriki. Pitniki imajo tako izjemno dolgo zgodovino, a je njihov velik pomen zmanjšal trend kupovanja ustekleničene vode, kar je slabo tudi za okolje in z veseljem opažamo, da se ta trend obrača. To, da imamo v Ljubljani pitnik na vsakem koraku, je izjemen privilegij, na katerega smo lahko zelo ponosni.Zgodovina pitnikov sega že v čas Rimljanov in starih Grkov. Prvi uradni mestni pitnik je bil po nekaterih virih postavljen v središču Londona že leta 1859. Potem so se pitniki hitro razširili tako po Angliji kot po drugih evropskih mestih in postali priljubljeni tudi v Ameriki. Pitniki imajo tako izjemno dolgo zgodovino, a je njihov velik pomen zmanjšal trend kupovanja ustekleničene vode, kar je slabo tudi za okolje in z veseljem opažamo, da se ta trend obrača. To, da imamo v Ljubljani pitnik na vsakem koraku, je izjemen privilegij, na katerega smo lahko zelo ponosni.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Lokacije delujočih pitnikov v Ljubljani (skupno jih je 34):

Ajdovščina, Cankarjev vrh - pri gostilni Rožnik, Cesta na Brdo (PST), Čopova ulica, Dolgi most - parkirišče, Golovec - pri odcepu za observatorij, Gornji trg - v bližini Herkulovega vodnjaka, nasproti Stiškega dvorca, Gornji trg - ob cerkvi Sv. Florjana, Gornji trg - v bližini predora pod grajskim hribom, Ključavničarska ulica, Kmečka pot (PST), Kongresni trg, Leskoškova cesta (PST), Litijska cesta (PST), Ljubljanski grad - dvorišče, Ljubljanski grad - parkirišče, Lutkovno gledališče, Mostec, Ob Malem grabnu (PST), Pod gabri (PST), Mesarski most - ob privezu ob Ljubljanici, Pogačarjev trg - pod Škofijskim dvorcem, Privoz - ob Ljubljanici, Slovenska cesta - Konzorcij, Stari trg - ob gostinskem lokalu Romeo, Tabor - v bližini igrišča, Tisnikarjeva ulica - ob Koseškem bajerju, Tivoli - severozahodni rob ribnika, Tivoli - igrišče, Tomačevska cesta (PST), Uršičev štradon (PST), Zoisova ulica - ob Križankah, Župančičeva jama - fontana poljubov, Župančičeva jama - otroško igrišče Navje.

T. M.

Foto: Javni holding Ljubljana

SLONTASTIČEN POZOR!

Nova stalna razstava v Mestnem muzeju Ljubljana ponuja vpogled v zgodovino mesta Ljubljana. 

Vabljeni na ogled in fotoreportažo.