Zakaj bruhamo?

26. 8. 2017

Enkrat v življenju skoraj vsak človek bruha. Bruhanje lahko povzroči več razlogov. Najpogostejši pa je okužba z bacili.

Bacili se lahko naselijo v tvojem želodčku s hrano, ki si jo zaužil. Želodček jih zazna in vsebino tvojega želodčka potisne navzgor in ven skozi usta. Točno to se zgodi, kadar bruhaš. Včasih lahko bruhamo po tem, ko smo pojedli preveč ali pa smo zaužili napačno kombinacijo hrane. Torej, vse, kar bi lahko razburilo tvoj želodček, lahko povzroči bruhanje.

Ni pa bruhanje vedno povezano z vsebino tvojega želodčka. Včasih nam je slabo na vrtiljaku, v letalu ali pa na potovanju v avtomobilu.Ni pa bruhanje vedno povezano z vsebino tvojega želodčka. Včasih nam je slabo na vrtiljaku, v letalu ali pa na potovanju v avtomobilu.

O bruhanju me je spraševala Karin, ki bi rada vedela, kako si lahko pomaga, kadar začuti, da ji gre na bruhanje. Karin, če v telesu začutiš, da se vsebina tvojega želodčka začenja pomikati navzgor proti grlu, poišči najbližje stranišče ali umivalnik. Če ti to ne uspe in po nesreči bruhaš kar takoj, ostani mirna. Pokliči prijatelja, starša, nekoga, ki je v bližini. Povej jim, kaj se je zgodilo. Poskusi se usesti in popiti nekaj vode, se nadihati svežega zraka. V večini primerov je to dovolj, da se boš počutila bolje. Če se slabost ponavlja in jo spremlja še glavobol, moraš po nasvet k zdravniku. Ta ti bo morda predpisal še kako zdravilo, ki ti bo pomagalo.

Preberi si še nekaj o nadležni vrtoglavici.
Bansi

Foto: Pixabay
E. V.