Poskus: Sladoledna čarovnija

19. 8. 2017

Ste za eno slastno sladoledno čarovnijo? 

Poletje je čas, ko se sladkamo in hladimo s sladoledom. Danes bomo pripravili domač sladoled ampak brez zamrzovalnika.

Potrebovali boste steklen kozarec in stekleno skledo, čokolado v prahu, sladko smetano, mleko, ledene kocke, sol in kuhinjsko krpo. 

V kozarec stresite žlico čokolade v prahu, ji dodajte žlico smetane in dve žlici mleka. Dobro premešajte, da dobite gladko zmes. 

V stekleno skledno nasujte ledene kocke in jih posujte s soljo. 

Nato pa med kocke postavite kozarec in okoli njega naložite še več ledenih kock, ki jih prav tako posolite. 

Skledo pokrijte s kuhinjsko krpo in počakajte eno do dve uri.

Potem preverite ali se je zmes strdila in je nastal čisto pravi sladoled! Prava čarovnija, kajne?

V resnici gre za moč soli. Ko namreč pride led v stik s soljo se začne taliti. Za taljenje potrebuje toploto, ki jo "vzame" mešanici v kozarcu, ta pa se posledično tako ohladi, da začne zmrzovati.

In rezultat je slasten čokoladni sladoled! Ste se vprašali tudi, zakaj smo vse skupaj pokrili s krpo? Zato, da v skledo ne bi prodirala toplota od zunaj. Ker, če bi, potem ledene kocke za taljenje ne bi uporabile toplote iz kozarca. To je morda lahko tudi razlog, da vam poskus morda ni uspel. Skleda naj bo dobro pokrita. 

Foto: mp

mp

SLONTASTIČEN POZOR!

Že tretjo sezono je tukaj tečaj angleščine samo na Bansijevi spletni strani. Vse do 4. decembra 2017. Vsak ponedeljek nov del. Čas za ogled posameznega dela je natanko en teden. 
9. del (do 20.11. do 7.00 zjutraj)