S kahlice na stranišče! Kako?

16. 8. 2017

Najprej pleničke, nato kahlica, končni cilj pa je seveda uporaba pravega stranišča, kot ga uporabljajo odrasli. Izbrskali smo nekaj nasvetov, kako kar najbolje prebroditi ta prehod. 

Nekaj vmesnih poti in naposrednih nasvetov, strnjenih v sedem točk.

1. Prvi pogoj je, da je nekaj dni zapored ponoči plenička suha. Šele takrat bo otrok resnično pripravljen na ta podvig. Smiselno je tudi zavarovati posteljnino z vodotesnim pregrinjalom, s katerim zavarujete posteljnino. 

Prehod iz pleničk na kahlico in kasneje na stranišče naj bo postopen. res pa je, da nekateri poskušajo tudi vmesno fazo kahlice preskočiti. Tudi to je seveda mogoče z obilo prijetnega vztrajanja. Prehod iz pleničk na kahlico in kasneje na stranišče naj bo postopen. res pa je, da nekateri poskušajo tudi vmesno fazo kahlice preskočiti. Tudi to je seveda mogoče z obilo prijetnega vztrajanja.

2. Otrok je pripravljen na prehod iz kahlice na stranišče, ko je tudi fizično dovolj velik - ko lahko torej vse poti opravi sam (zna povedati, da ga lulat, zna odpreti vrata stranišča, ali vsaj opraviti nalogice na tej poti po svojih najboljših močeh). Tudi ni potrebno pretiravati, da bi se to zgodilo prehitro. Okrog tretjega leta starosti je povprečje za ta podvig. 

3. Veliko vlogo pri navajanju na stranišče ima tudi prehrana. Ta naj ne bo takšna, da zapira in ne takšna, da bi otroci morali hoditi na stranišče zelo pogosto. Torej kakšen sir in banane niso najboljša izbira; raje povečajte vnos vlaknin in beljakovin. 

Otroci naj bi okrog tretjega leta starosti popolnoma opustili pleničke in že uporabljali straniščno školjko. Otroci naj bi okrog tretjega leta starosti popolnoma opustili pleničke in že uporabljali straniščno školjko.

T. M. 
Povzeto po parents.com
Foto: Pixabay

SLONTASTIČEN POZOR!

Bansi je v naši slovenski največji v gumbarni Dolejši skuhal gumbe.
Kako?