O puberteti

19. 8. 2017

Puberteta je obdobje, ko se telo spremeni in ti z njim - iz otroka v odraslega.

O puberteti me je spraševala Karin. Puberteti rečemo tudi najstništvo in začne se približno takrat, ko številko, ki označuje tvojo starost, sestavlja besedica "-najst". Dobro je, da že pred puberteto veš, skozi kakšne spremembe bo šlo tvoje telo, da si nanje pripravljen.

Dekleta med puberteto začnejo več časa posvečati svojemu videzu. No, pa tudi fantom ni več čisto vseeno, kakšni se odpravijo na ulico.Dekleta med puberteto začnejo več časa posvečati svojemu videzu. No, pa tudi fantom ni več čisto vseeno, kakšni se odpravijo na ulico.
Predvsem je pomembno, da si zapomniš, da vsi ljudje doživijo to spremembo. Ko je pravi čas za ta proces odraščanja, kot fižolček majhna žleza v glavi začne izločati posebne hormone. Pri fantih ti hormoni vplivajo na tvorjenje testosterona, ki jih počasi začne spreminjati v moške. Deklice pa v ženske spremeni hormon estrogen. Fantje dobijo širša ramena, puncam pa se razširijo boki in jim zrastejo prsi. V tem obdobju se ti lahko včasih zdi, da so ti skoraj čez noč postale prekratke hlače, to je namreč obdobje pospešene rasti. Nekateri najstniki v puberteti zrastejo tudi deset centimetrov v enem letu!

Prisluhni, kaj so o tem, kako doživljajo puberteto, povedali osnovnošolci iz Leskovca pri Krškem.

Preberi si še, zakaj lasje neprestano rastejo in kdaj rečemo, da so tvoji hormoni podivjali.

Pozdravček,
Bansi


Foto: EPA
Avdio: RTV SLO
E. V.