O algah ob morju

10. 8. 2017

Ob morju ste zagotovo opazili kakšen kamen ali skalo, ki je prekrita z zelenimi rastlinami, ki na prvi pogled spominjajo na teloh, saj se okrog lesa ali skal naredi prava zelena odeja. Naj vam razkrijemo: to so alge. Poznamo jih sicer ogromno vrst. 

Alge se po zgradbi in obliki močno razlikujejo. Pri skoraj vseh skupinah poznamo tako enocelične kot tudi mnogocelične mikro- ali makroskopske organizme. Alge se po zgradbi in obliki močno razlikujejo. Pri skoraj vseh skupinah poznamo tako enocelične kot tudi mnogocelične mikro- ali makroskopske organizme.

Alge obožujejo vlago, zato jih najdemo v vodi (morju, uspevajo pa tudi v sladkih, stoječih vodah ter na kopnem v vlažnem okolju).Alge obožujejo vlago, zato jih najdemo v vodi (morju, uspevajo pa tudi v sladkih, stoječih vodah ter na kopnem v vlažnem okolju).

Alge seveda zrastejo kar same. Potrebujejo le vlago, kisik in primerno toploto. Alge seveda zrastejo kar same. Potrebujejo le vlago, kisik in primerno toploto.

Poznamo zelene, rdeče alge. Tudi alge, ki rastejo pod vodo in so zelo podobne morskim vetrnicam. Ene oblike višje razvitih alg so videti že kot živali, zato jih mnogi biologi uvrščajo med živali. Poznamo zelene, rdeče alge. Tudi alge, ki rastejo pod vodo in so zelo podobne morskim vetrnicam. Ene oblike višje razvitih alg so videti že kot živali, zato jih mnogi biologi uvrščajo med živali.

Tak prizor je za območja ob morju zelo pogost. Tak prizor je za območja ob morju zelo pogost.

Primer alge pod vodo. Tam, kjer je morski svet zelo bogat, uspeva ogromno najrazličnejših alg. In kjer so alge, je tudi pestro podmorsko živalsko življenje. Primer alge pod vodo. Tam, kjer je morski svet zelo bogat, uspeva ogromno najrazličnejših alg. In kjer so alge, je tudi pestro podmorsko živalsko življenje.

Nekatere vrste alg se uporabljajo tudi v prehrani. Najbolj je ta navada razširjena na Japonskem, od koder tudi prihaja zelo priljubljena jed - v alge zvita zelenjava, riž, morski sadeži - imenuje se suši. Najpogostejše v prehrani so alge nori (v obliki lista papirja), kombu in vakame. Alge se uporabljajo tudi kot prehransko dopolnilo (največ vrste iz rodov Spirulina in Chlorella). So izjemno zdravilne in hranilne. Nekatere vrste alg se uporabljajo tudi v prehrani. Najbolj je ta navada razširjena na Japonskem, od koder tudi prihaja zelo priljubljena jed - v alge zvita zelenjava, riž, morski sadeži - imenuje se suši. Najpogostejše v prehrani so alge nori (v obliki lista papirja), kombu in vakame. Alge se uporabljajo tudi kot prehransko dopolnilo (največ vrste iz rodov Spirulina in Chlorella). So izjemno zdravilne in hranilne.

Tanja Mojzer
Foto: Pixabay

SLONTASTIČEN POZOR!

Že tretjo sezono je tukaj tečaj angleščine samo na Bansijevi spletni strani. Vse do 4. decembra 2017. Vsak ponedeljek nov del. Čas za ogled posameznega dela je natanko en teden. 
5. del (do 23.10. do 7.00 zjutraj)