O pazduhah in potenju

7. 8. 2017

Kaj je to deozodorant in zakaj se ljudje potijo, ti je že kdo razložil?

Zopet mi je pisala Karin. Verjetno ji je v tem času zelo vroče - sprašuje me, kako se hladim. Sloni se sicer, tako kot nosorogi, ne potimo, se pa zato v tem času veliko polivamo z vodo! Karin, hitro še preberi moje poletne nasvete in takoj boš vedela, kaj vse počnem!

Potenje je proces, zaradi katerega se telo lahko ohladi. Mokra koža se namreč hladi hitreje, v te namene pa človeško telo iz posebnih žlez izloča tekočino, ki ji rečemo pot. Pot hitro najdejo mikroskopsko majhne bakterije, ki se z njim začnejo hraniti. Bakterije obenem izločajo spojino, ki ima neprijeten vonj. Zaradi te spojine torej deli telesa, ki so bili potni, začnejo oddajati neprijeten vonj. Da bi ustvarili okolje, ki ni vabljivo za bakterije, ljudje uporabljajo dezodorant.

Moška na fotografiji pa s čopičem pod pazduhe ne nanašata dezodoranta, temveč tekmujeta v skupinski poslikavi telesa.Moška na fotografiji pa s čopičem pod pazduhe ne nanašata dezodoranta, temveč tekmujeta v skupinski poslikavi telesa.
Prvi dezodorant so si sicer leta 1888 izmislili v Združenih državah Amerike. Najprej so ga dolgo uporabljale le ženske, kasneje tudi moški. Karin, ti pa verjetno dezodoranta še ne potrebuješ. Šele v puberteti se bo tvoje telo spremenilo tako, da bo proizavajalo več potu in boš morda želela preprečiti, da bi izpod tvojih pazduh prihajal neprijeten vonj.

Morda te bo zanimalo še katera je največja mišica v telesu in zakaj v tvojem nosu nastanejo smrklji.

Lepo te pozdravljam,
Bansi

Foto: EPA
E. V.