O slabosti in zdravniškem pregledu

3. 8. 2017

Kaj naredi zdravnik na sistematskem pregledu, o strahu pred zobozdravniki in slabosti me je spraševala Karin.

Draga Karin, najprej poglejva vprašanje, ki nama bo vzelo najmanj časa. Strah pred zdravniki! Zakaj? Zdravnikov se res namreč ni treba bati! To so strokovno usposobljeni ljudje, ki ti lahko pomagajo, ko se poškoduješ ali imaš zdravstvene težave. Čeprav so oblečeni v belo in hodijo v službo v bolnišnico, pa niso čisto nič strašni. Vprašala si me še, kaj naredi zdravnik na sistematskem pregledu. Sklepam, da ta kmalu čaka tudi tebe. Ko bo čas, da odideš na pregled, se res ničesar ne boj. Morda pa ti lahko pomaga tudi dihanje po pasje, ki ga psihologi svetujejo ob tremi.

Zdravnik bo na sistematskem pregledu preveril tvoj srčni utrip, koliko si velika in koliko tehtaš, pa kako dobro vidiš in slišiš.Zdravnik bo na sistematskem pregledu preveril tvoj srčni utrip, koliko si velika in koliko tehtaš, pa kako dobro vidiš in slišiš.
Na nekaterih sistematskih pregledih te čaka tudi cepljenje, ki pa tudi ne boli toliko, da ga ne bi čisto pozabila v nekaj minutah po tem, ko mala igla zbode tvoje podkožje kot čebelica. Medicinska sestra pa bo morda vzela tudi malo tvoje krvi, da bodo še s pomočjo tehnologije preverili, ali  je tvoje telo zdravo.

Vprašala si me še kaj je to slabost in kdaj imamo drisko. Druga beseda opisuje izločke iz črevesja, ki so bolj tekoči, kot bi morali biti. Drisko lahko dobimo ob zastrupitvi s hrano ali pa ob nekatrih boleznih črevesja. Da ti bo jasno še vse o slabostio, pa si preberi, zakaj je nekaterim v avtomobilu slabo.

Še kaj mi piši,
Bansi

Foto: Pixabay
E. V.