O mačjem spancu

2. 8. 2017

Muca ene od mojih zvestih dopisovalk zagotovo ogromno drema, sprašuje me namreč, kdaj so mačke budne.

Res je, te kosmatinke zelo zelo veliko spijo, tudi do 16 ur na dan, starejše mačke počivajo celo 20 ur dnevno. Med vsem tem spanjem in dremanjem mačke tudi sanjajo!

Vse to spanje imajo mačke v genih. Kot divje živali so morale uloviti svoj plen, da so lahko preživele. Ker je za čakanje v preži, tekanje in lovljenje potrebno veliko energije, je najpametneje, da so med obroki z njo varčne.Vse to spanje imajo mačke v genih. Kot divje živali so morale uloviti svoj plen, da so lahko preživele. Ker je za čakanje v preži, tekanje in lovljenje potrebno veliko energije, je najpametneje, da so med obroki z njo varčne.
Hišne mačke hrano dobijo od svojih lastnikov, zaradi česar jim ni treba več veliko loviti. Vseeno pa je ta vzorec varčevanja z energijo ostal v njihovih genih. Sicer pa ni res, da ves čas, ko jih ujameš z zaprtimi očmi, mačke spijo. Kar dve tretjini tega časa namreč samo narahlo dremajo. Kako pa lahko prepoznaš, če mačka zares spi? Kadar drema še vedno premika mačje satelite - ušeska, ki spremljajo zvoke iz okolja. Preberi še, katere živali spijo največ, vsako leto pa si spomladi lahko najrazličnejše pripadnice mačjih vrst z vsemi njihovimi posebnostmi ogledaš tudi na razstavi v Ljubljani.

Spraševala si me še, zakaj zbolimo, odgovor boš našla tukaj.
Bansi

Foto: EPA
E. V.