O nosečnosti

31. 7. 2017

Današnji vprašanji, ki pogosto zanimajo predvsem dekleta, mi je zastavila Karin.

Karin, najprej poglejva, kaj je nosečnost. To je stanje ženske, ki v trebuhu nosi razvijajočega otročička. Takoj po oploditvi je zarodek čisto majhen. Ko začne rasti, raste tudi mamin trebuh, to telesno spremembo si verjetno opazila pri nosečih ženskah. Nosečnost traja devet mesecev.

S pomočjo barv za kožo so takole narisali položaj otročka v maminem trebuhu. Ker je njen trebuh že tako velik, se bo verjetno kmalu rodil.S pomočjo barv za kožo so takole narisali položaj otročka v maminem trebuhu. Ker je njen trebuh že tako velik, se bo verjetno kmalu rodil.
Mali otročiček, ki raste v maminem trebuhu, tam dobiva čisto vse, kar potrebuje, da se lahko razvije v dojenčka. Ko je že dovolj velik, se v mami začnejo sproščati posebni hormoni, ki sprožijo porod.

Karin, zanimalo te je tudi, kaj je menstruacija. Menstruacija je neboleča krvavitev ženske, ki se zgodi, ko kri zapusti njeno telo, ker je ta več ne potrebuje. Ta kri prihaja iz maternice - mesta, kjer se lahko razvije otročiček. Vsak mesec se maternica s posebno oblogo pripravi na morebitno nosečnost. Postane kot mehka posteljica, ki je nekakšno gnezdo za oplojeno jajčece. Če žensko jajčece ni bilo oplojeno, pa se ta obloga razgradi in zapusti žensko telo v obliki krvavitve, menstruacije. Več o menstruaciji še lahko prebereš tukaj.

Še kaj mi piši,
Bansi

Foto: EPA
E. V.