NAGRADNO: Punčka, da te ne bo opeklo!

6. 7. 2017

Tokrat podarjamo zelo praktično nagrado; in sicer igračo, punčko, za katero pa je potrebno skrbeti, da je ne opeče sonce. Saj veste, sedaj je poletje in moramo paziti, da se pred močnimi sončnimi žarki na plaži in povsod drugod, primerno zavarujemo. Zraven punčke, pa smo dodali še nekaj praktičnih poletnih nagradic in pa predvsem informacije v povezavi s sončenjem in pomenom mazanja s kremo z zaščitnim faktorjem. 

Punčki je ime Lotte, rada se igra na sončku, a kaj ko je to žgoče poletno sonce tako vroče. Kaj torej storiti, da se boste vi in Lotti lahko brezskrbno igrali na soncu, kljub njegovim močnim UV-žarkom?

Lotti bi se želela igrati na sončku, a kaj ko tako močno pripeka!Lotti bi se želela igrati na sončku, a kaj ko tako močno pripeka!

Tako se bo Lotti obarvala rdeče na soncu, če je ne boste namazali s kremo z zaščitnim faktorjem. Tako se bo Lotti obarvala rdeče na soncu, če je ne boste namazali s kremo z zaščitnim faktorjem.

Lotti čaka na nekoga izmed vas. Lotti čaka na nekoga izmed vas.

In sedaj še nekaj o zaščitnem faktorju, ki je napisan na vsaki sončni kremi oziroma kremi proti UV-žarkom!

Najboljši način preprečevanja škodljivih vplivov sonca je sicer ta: izogibanje močni, neposredni sončni svetlobi. Če morda niste vedeli, zakaj vas ravno na plaži bolj opeče kot pa na primer doma na terasi: voda in pesek odbijajo sončno svetlobo in povečujejo količino UV-žarkov, ki zadenejo kožo. Izpostavljenost soncu preko dneva se tudi sešteva.

Če se izpostavljenosti sončnim žarkom kljub vsemu ne moremo izogniti, potem je potrebno kožo prej zaščititi z ustreznim sredstvom. To so kreme in losioni, ki vsebujejo snovi, ki zadržijo UVA in UVB žarke. Njihovo varovalno moč izražamo z zaščitnim faktorjem, SPF ( kar v angleščini pomeni: Sun Protecting Factor - sončni zaščitni faktor). Kolikor večje je to število, toliko boljša je zaščita. Sredstva s faktorjem 15 ali več, zaustavijo večino UV-žarkov. Popolnoma vseh ne blokira nobeno prosojno sredstvo. Zaščitno sredstvo potrebujejo običajno okoli 30 – 45 minut, da se trdno veže na kožo. Kopanje in znojenje neposredno po nanosu zaščito izpere in izniči. Zato se je potrebno namazati vedno pol ure prej, preden gremo na plažo. Tudi, če je krema vodoodporna, jo jo smiselno nanesti nekaj minut po prihodu iz vode. In še nekaj: ob močnem soncu, vas lahko opeče tudi v senci. Ne sicer tako kot neposredno na soncu, a sončni žarki in s tem UV-žarki prodirajo skozi oblake.

Kaj pomenijo številke zaščitnega faktorja?

Kot smo že napisali, višja kot je števlka, dlje smo zaščiteni. približno 10 minut traja naša naravna zaščita kože brez nanosa kakršne koli kreme. Če pa želimo biti na soncu dlje, na primer 150 minut, potem je smiselno nanesti kremo z zaščitnim faktorjem 15 (150 minut deljeno z 10 minutami = ZF 15).

To so nagrade, ki čakajo na vas. Vse so zelo praktične in vam bodo še kako prišle prav na morju ali doma v času poletja. To so nagrade, ki čakajo na vas. Vse so zelo praktične in vam bodo še kako prišle prav na morju ali doma v času poletja.

Kaj bi izbrali? Pošljite risbico ali fotografijo iz vaših počitnic  in ena od nagrad bo lahko vaša. Kaj bi izbrali? Pošljite risbico ali fotografijo iz vaših počitnic in ena od nagrad bo lahko vaša.

Pravno obvestilo:

Udeleženec s sodelovanjem v nagradni igri soglaša, da organizator zbira, hrani in obdeluje zbrane osebne podatke za namene, za katere so bili pridobljeni. Udeleženec v nagradni igri oz. njegov skrbnik ali zakoniti zastopnik lahko od organizatorja kadar koli zahteva pregled, dopolnitev, popravo ali izbris svojih osebnih podatkov oziroma trajno ali začasno prenehanje obdelave svojih osebnih podatkov, skladno z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 86/2004 in nasl.; ZVOP-1). Sodelujoči to stori na elektronski naslov bansi@rtvslo.si ali pisno na naslov organizatorja. Najpozneje v roku 15 dni po prejemu takšnega sporočila bo organizator preprečil uporabo osebnih podatkov udeleženca, o čemer ga bo v nadaljnjih 5 dneh z elektronskim sporočilom ali po pošti tudi obvestil. Organizator se zavezuje, da bo s posredovanimi podatki upravljal v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 86/2004 in nasl.; ZVOP-1), prav tako pa podatkov ne bo posredoval neupravičeni tretji osebi ali jih kakor koli drugače zlorabljal.

Tanja Mojzer, besedilo in fotografije
Foto 1 in 2 (promocija punčke Lotti)

SLONTASTIČEN POZOR!

Nova stalna razstava v Mestnem muzeju Ljubljana ponuja vpogled v zgodovino mesta Ljubljana. 

Vabljeni na ogled in fotoreportažo.