Poletje je čas za letovanje na Debelem rtiču

14. 7. 2017

Debeli rtič je znano slovensko mladinsko zdravilišče in letovišče Rdečega križa Slovenije. Najbolj zaživi seveda v poletnem času, ko ga obišče tudi največ skupin otrok. 

Popestritev, ki so je bili deležni otroci v prvi izmeni je bil nastop dvornega norčka Benija. Popestritev, ki so je bili deležni otroci v prvi izmeni je bil nastop dvornega norčka Benija. Otroci na letovanju v Debelem rtiču imajo veliko različnih aktivnosti, razporejenih čez ves dan. Otroci na letovanju v Debelem rtiču imajo veliko različnih aktivnosti, razporejenih čez ves dan.

V okviru dobrodelnega projekta Pričarajmo nasmeh, ki deluje že polnih 15 let, se bo tudi letos v dveh mesecih, kolikor trajajo šolske počitnice, s pomočjo Rdečega križa Slovenije in slovenskega trgovca Tuš na letovanje na Debeli rtič odpeljalo 500 otrok iz socialno ogroženih družin. V sklopu tega projekta je v vseh teh letih skupno število otrok, ki so za en teden bivali na morju, 7.600. Otroke, ki se bodo letos udeležili nepozabnega dejavnega letovanja, bodo zabavale cirkuške vragolije, sodelovali bodo pri številnih dejavnostih, kot so ustvarjalne delavnice, športne dejavnosti, izlet z ladjico, kopanje in učenje plavanja, zabava z glasbo in plesom in še in še. Različne dejavnosti imajo otroci razporejene čez ves dan. 

Mi smo obiskali prvo skupino otrok, ki so letovali od zadnje sobote v juniju do prve sobote v juliju. Ker so letošnja rdeča nit dogodkov cirkuške vragolije, je s svojo cirkuško točko, v kateri ni manjkalo balonov in drugih rekvizitov, otroke navduševal dvorni norček Beni. 

Sicer pa so nam otroci povedali, da je med športi daleč najbolj priljubljen nogomet. Sledijo kopanje v bazenu, skakanje na glavo in pa - sladoled. Otroci menijo, da ni poletja, kaj šele morja, brez sladoleda. 

Ker so razdeljeni v skupine, je seveda potrebna tudi ustrezna disciplina. Ko se dogovorijo za kakšno dejavnost, ne smejo zamujati, sicer sledijo različne kazni. Kot so nam povedali, je daleč najhujša kazen prepoved igranja nogometa za tisti dan. 

V času poletnih počitnic, julija in avgusta, se bodo na Debelem rtiču zvrstili otroci iz vseh slovenskih regij. Pri izbiri otrok ima glavno besedo Rdeči križ Slovenije, ki otroke na podlagi objektivnih parametrov izbere s pomočjo centrov za socialno delo, socialnih služb na osnovnih šolah in območnih združenj Rdečega križa Slovenije. V prvi skupini so bili otroci iz gorenjske (Jesenice, Radovljica, Tržič, Kranj, Škofja Loka, Cerknica) in dolenjske regije (Črnomelj, Metlika, Novo mesto, Trebnje, Litija, Grosuplje).

»Dobrodelni projekt Pričarajmo nasmeh otrokom iz socialno ogroženih družin iz vse Slovenije zagotavlja lepše in kakovostne počitnice. Veseli nas, da vsako leto 500 otrok popeljemo v svet igre, drugačnosti in jim omogočimo počitnice v krogu svojih vrstnikov. V 15 letih bomo izkušnjo omogočili skupno že 7.600 otrokom.«
Vsako leto otroci sodelujejo pri številnih aktivnostih, kot so ustvarjalne delavnice, športne aktivnosti, izlet z ladjico, kopanje, zabava z glasbo in plesom in še in še. Na tokratnem letovanju se bodo otroci pozabavali na temo cirkusa - pripravili so jim številne delavnice, čaka jih nastop norčka Benija ter pravi cirkuški poligon. Otroke čakajo tudi številne športno-zabavne aktivnosti, naučili pa se bodo tudi plavati."

Anja Marjetič, vodja projekta Pričarajmo nasmeh

Otroci so razdeljeni v skupine, največ po 12 otrok. Njihova vzgojiteljica ali vzgojitelj je seveda ves čas z njimi, tudi ponoči, vsi spijo v isti sobi. Delo vzgojiteljev pa je sicer prostovoljno, načeloma so to študentje pedagoških smeri. 

V skupini so ali deklice ali dečki, zelo poredko so mešane skupine, če res ne gre drugače. Sicer je pa delo vzgojitelja, ki mora biti na voljo 24 ur, zelo naporno. Zato redkokdo vzame dva termina zaporedoma. Načeloma si en termin, potem pa potrebuješ čas za počitek. Je pa to čudovito delo, polno odgovornosti, a tudi čudovitih trenutkov.

Vzgojiteljica Anja

V spodnji fotogaleriji si oglejte skupino otrok med zabavo, ki jo je pripravil dvorni norček Beni. Otroci so dejavno sodelovali pri njegovem nastopu: plesali so, nosili krožnike, iz vreče žrebali praktične nagrade, sodelovali pri posebnem "kuhanju poletnega golaža", metanju cirkuških obročev in še in še. 

Tanja Mojzer, besedilo in fotografije

  • Zeliščni vrt na debelem rtiču, za katerega skrbijo otroci, ki so na letovanju.
  • Žajbelj - mediateransko zelišče.
  • Tako se sušijo brisače.
  • "Vroče je vroče, ampak je čudovito na poletnem letovanju", so povedali otroci.
  • Dvorni norček Beni je poskrbel za noro zabavo.
  • Vzgojiteljice.
  • Dvorni norček Beni ni skoparil s plesom in vključevanjem otrok v svoj nastop.
  • sodelujoči so se preizkušali v nošnji krožnikov.