Nevidna, a pomembna vez med branjem pravljic

20. 6. 2017

Kristina Menih je dolgoletna novinarka in strastna ljubiteljica pravljic. Ne samo, da jih piše, tudi pripoveduje jih že dolga leta otrokom, odraslim in ljudem s posebnimi potrebami. Je mnenja, da se skozi pravljice lahko ogromno naučimo in da so v prvi vrsti namenjene predvsem odraslim. Z njo smo opravili zanimiv intervju, ki bo vam, dragi starši, morda razsvetlil in pokazal novo smer v pripovedovanju in branju pravljic vašim otrokom. 

Kakšna je po vašem mnenju sprostitvena vzgoja in ali bi jo bilo potrebno pogosteje prakticirati? Kako?

"Glede teh vprašanj žal nisem dovolj kompetentna, da bi si upala strokovno odgovoriti nanje. Lahko pa povem, da sem bila skupaj s kolegico Renato Srebot pobudnica "sprostitvene vzgoje" kot sva projektu sproščanja otrok v domačem okolju, vrtcu in tudi v osnovni šoli nadeli ime ob pisanju priročnika "Potovanje v tišino". Vanj sva vtkali obilico praktičnih vaj, ki so bile med vzgojitelji in učitelji lepo sprejete. Priročnik je izšel pri tedanji Državni založbi Slovenije. Že takrat sva z Renato ugotavljali, da tudi otroci potrebujejo znanje o tehnikah sproščanja in predvsem umirjanja ... Ko pa danes v laični vlogi opazujem današnje tako zelo s predšolskimi, šolskimi in obšolskimi dejavnostmi in obveznostmi "zaposlene" in vanje vprežene predšolske in šolske otroke, ki jih za nameček vse prepogosto v virtualni svet zvabljajo TV, računalnik, video igrice ..., se mi zdi, da ta generacija otrok, ki so nenehno v nekaj vpeti in se od njih nenehno zelo veliko pričakuje, naravnost kliče po prostem času brez obveznosti in brez zabave, po času, preživetem v lastnem miru in tišini. Tega pa se "mora" vsak od njih šele naučiti. ... Pred kratkim so me zelo presunile besede desetletnega dečka: "Pustite me pri miru! Jaz hočem bit malo sam s sabo. Preveč je vsega. Dajte mi mir!!!" In to je to: otroci potrebujejo predvsem lastni mir! "

Pravljice, ki jih je napisala Kristina Menih.Pravljice, ki jih je napisala Kristina Menih.

Kristinino zadnje delo, ki ga je izdala, je roman Lešnikova torta usodnih vezi. To je njen prvi in edini dosedanji roman, ki je namenjen vsem generacijam, nastal je pa po dnevniškem zapisu njene sorodnice. Gre za zanimivo in neobičajno ljubezensko zgodbo, kot popestritev pa je v romanu tudi recept za lešnikovo torto. Kristinino zadnje delo, ki ga je izdala, je roman Lešnikova torta usodnih vezi. To je njen prvi in edini dosedanji roman, ki je namenjen vsem generacijam, nastal je pa po dnevniškem zapisu njene sorodnice. Gre za zanimivo in neobičajno ljubezensko zgodbo, kot popestritev pa je v romanu tudi recept za lešnikovo torto.

Na eni od novinarskih konferenc ste dejali, da v življenju ni vse tako zelo lepo in pravljično in da ravno to govorijo pravljice. Menite, da je namen pravljic, da starši skupaj z otrokom odpljujejo v drug, nerealen svet ali ravno nasprotno - da se tako starši kot otroci soočijo z resnico o dobrem in slabem?

»Drži. Življenje ni pravljica in tudi pravljica ni življenje. Se pa tu in tam stikata in prepletata. V dobrem in v slabem. Ob prebiranju kvalitetnih pravljic seveda skupaj odrinemo v domišljijski svet, hkrati pa se tudi o čem koristnem podučimo in si ob tem naberemo novih moči za vrnitev v realnost.«

Pravljice na zgoščenkah.Pravljice na zgoščenkah.

S čim po vašem mnenju lahko starši najbolje dosežejo empatijo s svojim otrokom?

»To vprašanje je trd oreh. Kajti vsak človek je svojstven in edinstven, precej je odvisno tudi od sreče. Ko je otrok majhen in nam popolnoma zaupa, se to zdi precej enostavno. Če ga razočaramo, se zaupanje začne rušiti in včasih se, na žalost, povsem poruši. Z ene, z druge ali z obeh strani. Empatija med otrokom in staršem je kot elastična popkovina, ki raste skupaj z odraščanjem. Če nam to uspe, smo zmagovalci starši in otroci.«

Ali tako kot v pravljicah tudi v realnem življenju dobro premaga zlo? Ali ste mnenja, da je zlo tisto, ki dandanes zmaguje?

»Tako kot dan menja noč, za plimo nastopi oseka in za pomladjo poletje, je tudi z dobrim in slabim. Enkrat prevlada zlo, drugič dobro. »

Kristina Menih je mnenja, da si je za pravljice in pripovedovanje potrebno vzeti kakovosten čas. Kristina Menih je mnenja, da si je za pravljice in pripovedovanje potrebno vzeti kakovosten čas.

Tanja Mojzer

SLONTASTIČEN POZOR!

Bansi je v naši slovenski največji v gumbarni Dolejši skuhal gumbe.
Kako?