Cirkus, ristanc, kolebnica - juhu na Rakeku!

15. 6. 2017

Igrivost na travi zna biti še kako zabavna za vse generacije, zdi pa se, da v današnjem času tako preprostih iger enostavno zmanjkuje. Na Rakeku pa je bila ravno to tematika prvega Playness festivala. 

Prvi šolski Playness festival na Rakeku je ponujal cirkus, rakovški oviratek, ristanc, igrivo kolebnico, igre z veliko žogo, hojo s hoduljami in še čim. To je le nekaj zabavnih nalog, ki so na nogometni stadion pri Osnovni šoli Jožeta Krajca Rakek privabile množico družin. Te so v sončnem vremenu uživale v tistem, na kar vse prevečkrat pozabimo - v igranju. Na pobudo profesorice športne vzgoje Polone Klopčič in ob podpori ravnateljice Anite Knez so namreč učitelji pripravili vrsto zabavnih nalog, v katerih so se preizkusili ne le mali nadobudneži, pač pa tudi njihovi očetje in mame. A pozor, naj je šlo za lokostrelstvo, skakanje čez kolebnico, hojo s hoduljami ali štafeto, s katero se je druženje končalo, pravilo je bilo le eno - pomembno se je zabavati in se ob tem še razgibavati. Tekmovanje tukaj ni bilo v prvem planu. 

 "Ne pretiravajte, ne tekmujemo!" Takšen je bil napis pri opisu vsake naloge, ki je razmigala rakovške otroke in njihove starše na prvem šolskem Playness festivalu. "Ne pretiravajte, ne tekmujemo!" Takšen je bil napis pri opisu vsake naloge, ki je razmigala rakovške otroke in njihove starše na prvem šolskem Playness festivalu.

"Otrokom želim vcepiti v glavo, da je vse drugo pomembnejše od tekmovalnosti. Tudi ko pri urah športa tekmujemo, ko na primer igramo med dvema ognjema, imamo na začetku in na koncu vedno pozdrav ter rečemo "hvala za igro" nasprotni ekipi, saj ne moreš igrati, če si sam. Milan je namreč lepo rekel - tekmovati nikoli ne moreš sam, ampak vedno tekmuješ proti nekomu," je dejala Klopčičeva in imela pri tem v mislih Milana Hosto, ustanovitelja programa Playness, ki je prepričan, da so gibalno opismenjevanje, gibalne kompetence in gibalna samozavest predpogoji za kakršno koli drugo obliko pismenosti."

Ekipa Playnessa želi predstaviti igrive telesne dejavnosti, ki so izjemnega pomena za otrokov razvoj.Ekipa Playnessa želi predstaviti igrive telesne dejavnosti, ki so izjemnega pomena za otrokov razvoj.

"Tekmovalnosti je že povsod drugje dovolj, na piedestal želimo vrniti igrivost telesa,"

je dejal Hosta, sicer priznani športni filozof in mednarodni aktivist.

Zabava pri kateri dela vse telo je izjemno pomembna. Zabava pri kateri dela vse telo je izjemno pomembna.

Klopčičeva je ob tem dodala, da jo zelo veseli, ker imajo šolarji radi šport. "Nikogar ni, ki ne bi hotel sodelovati pri uri. To je tudi moj cilj, da vsaj v športu najde nekaj, kar mu je všeč, in nato to tudi pridno dela."

Ko se boste znova igrali, pa naj bo to kar koli že, pa se le spomnite na Playness filozofijo, ki pravi: Ne tekmujemo! Sodelujemo. Ne vsiljujemo! Ustvarjamo okoliščine. Ne omejujemo! Osvobajamo. Ne izključujemo! Vključujemo. Ne zamorimo! Poživimo.   Ko se boste znova igrali, pa naj bo to kar koli že, pa se le spomnite na Playness filozofijo, ki pravi: Ne tekmujemo! Sodelujemo. Ne vsiljujemo! Ustvarjamo okoliščine. Ne omejujemo! Osvobajamo. Ne izključujemo! Vključujemo. Ne zamorimo! Poživimo.  

Igre z žogo - večno popularne. Igre z žogo - večno popularne.

Pa malce počitka in fotografiranja ob žogi. Pa malce počitka in fotografiranja ob žogi.

Hodulje - kdaj vas bomo osvojili? Hodulje - kdaj vas bomo osvojili?

Hop - hop!Hop - hop!

No, to so pa tiste prave hodulje! No, to so pa tiste prave hodulje!

Tako veliki mehurčki? Seveda! Tako veliki mehurčki? Seveda!

A. P. J. in T. M. 
Foto: A. P. J.