Češnje - sadje, ki naznani poletje!

16. 6. 2017

Ni pričetka poletja brez češenj! Se strinjate? Ta izjemno okusen sadež, pa ni le mamljiv zaradi svoje sočnosti; je tudi izjemno zdrav. Čeprav je pa pri njem potrebna previdnost, kajti če jih jeste prehitro, se lahko zgodi, da bi morda kakšno koščico tudi pojedli. Zato jih je potrebno uživati počasi.

Poznali naj bi kar okrog 55 različnih sort češenj

Ne boste verjeli, poznamo rdeče in rumene češnje. Različne so si po okusu, izgledu, barvi. Nekatere so bolj rdeče, druge bolj roza, ali celo rumene in zelene, čeprav so seveda že zrele. 

Država, v kateri jih pridelajo največ je Turčija; kar 400 ton vsako leto. Sledijo ZDA, Iran, Italija in Rusija. V Grčiji, od koder se pogosto znajdejo tudi v naših trgovinah, pa jih pridelajo le okrog 60 ton letno. Seveda ni boljšega, kot češnje iz svojega ali sosedovega vrta, v Sloveniji jih je namreč kar precej.

Češnje imajo izjemno malo kalorij in maščob ter obilo vlaknin, vitaminov in nizek glikemični indeks. Kaj je že to glikemični indeks? To je število (običajno med 0 in 100), ki živila razvršča glede na to, kako zaužitje tega živila vpliva na dvig krvnega sladkorja. Višji glikemični indeks pomeni večji nenadni dvig sladkorja v krvi. Pri tem morajo biti še posebej pazljivi ljudje s sladkorno boleznijo. Češnje imajo izjemno malo kalorij in maščob ter obilo vlaknin, vitaminov in nizek glikemični indeks. Kaj je že to glikemični indeks? To je število (običajno med 0 in 100), ki živila razvršča glede na to, kako zaužitje tega živila vpliva na dvig krvnega sladkorja. Višji glikemični indeks pomeni večji nenadni dvig sladkorja v krvi. Pri tem morajo biti še posebej pazljivi ljudje s sladkorno boleznijo.

Pri nas v Slovenijji jih najdemo v vseh pokrajinah, od Pomurja, Podravja, V osrednji Sloveniji in pa seveda na Primorskem. Še posebej so znane Briške češnje. Pri nas v Slovenijji jih najdemo v vseh pokrajinah, od Pomurja, Podravja, V osrednji Sloveniji in pa seveda na Primorskem. Še posebej so znane Briške češnje.

Češnje so koristne za zdravje srca, lajšajo bolečine, povezane z artritisom in vnetji. Vsebujejo pa tudi veliko antioksidantov in vitaminov. Izjemno so priljubljene tudi sladice iz češenj. češnjev zavitek je na primer ena izmed izjemno okusnih in tradicionalnih slovenskih slaščic. 

 

Cvet češenj. Izjemno lepo diši prav vso drevo. In glede na to, da so češnje ene od prvih pomladnih oziroma poletnih sadežev, tudi cveteti pričnejo zelo hitro (praviloma v mesecu aprilu).Cvet češenj. Izjemno lepo diši prav vso drevo. In glede na to, da so češnje ene od prvih pomladnih oziroma poletnih sadežev, tudi cveteti pričnejo zelo hitro (praviloma v mesecu aprilu).

 Tanja Mojzer

Foto: Pixabay