Je spinner (vrtavka) pametna igrača ali ne?

13. 6. 2017

Vrtavka oziroma spinner - igrača, ki je v zadnjem času obnorela svet. Tudi pri nas je pri otrocih in mladih izjemno priljubljena. Kaj pa o njej meni profesorica dr. Ljubica Marjanovič Umek, ki se strokovno ukvarja z razvojno psihologijo in je profesorica na ljubljanski Filozofski Fakulteti na oddelku za psihologijo?

Obstajajo igrače, ki jim pravimo kar "pametne igrače", seveda pa tudi igrače, ki so namenjene le kratkočasju, pa naj bodo še tako priljubljene. Nekatere kocke, družabne igre in igrače imajo namreč dodano vrednost, z njimi lahko urimo na primer spomin, koordinacijo, natančnost prijemov in podobno. Kako pa torej dr. Ljubica Marjanovič Umek, profesorica psihologije, ki se še posebej posveča "pametnim igračam", vidi vrtavko Spinner?

Vrtavka Spinner, ki se uporablja tako, da jo vrtiš med prsti. Vrtavka Spinner, ki se uporablja tako, da jo vrtiš med prsti.

Je po vašem mnenju ta vrtavka pametna igrača ali ne? Zakaj ja, zakaj ne? 

Ne vem, zakaj naj bi bila vrtavka pametna igrača. V njej ne prepoznam nikakršne dodane vrednosti v smislu pametne igrače. Med otroki (tudi odraslimi) je priljubljena, ker je nova, po videzu "atraktivna" in ker je tipična igrača, ob kateri se otroci združujejo in zabavajo. Verjetno bo že ob koncu poletja vrtavka zgolj ena od igrač, bolj pozabljena kot ne.

Vrtavka pri vrtenju doseže precej veliko hitrost.Vrtavka pri vrtenju doseže precej veliko hitrost.

Ima morda kakšne negativne lastnosti?

Pričakujem, da se bodo otroci igrače razmeroma hitro naveličali, še zlasti, če se bodo igrali z igračo sami. Vrtavka kot igrača namreč ne ponuja raznolikih možnosti igranja oziroma novih idej, kako jo še uporabiti v igri. Je pa treba podčrtati še varnost igrače, ki zaradi ostrih robov in velike hitrosti, ki jo dobi ob vrtenju, ni zagotovljena.

Čemu ji pripisujete takšno priljubljenost?

Predvsem, ker je nova, po videzu zanimiva in ker je tipična igrača, ob kateri se otroci združujejo in zabavajo.

Dr. Ljubica Martinovič Umek. Dr. Ljubica Martinovič Umek.

Tudi Barron Trump, sin ameriškega predsednika Donalda Trumpa in naše Melanie Trump, je očitno navdušen nad spinnerjem. Kot lahko vidimo, ga drži v roki. Fotografija je bila posneta ob prihodu in selitvi Barrona v Belo hišo. Tudi Barron Trump, sin ameriškega predsednika Donalda Trumpa in naše Melanie Trump, je očitno navdušen nad spinnerjem. Kot lahko vidimo, ga drži v roki. Fotografija je bila posneta ob prihodu in selitvi Barrona v Belo hišo.

Tanja Mojzer
Foto: Pixabay, Reuters, Ljubica Martinovič Umek, osebni arhiv

SLONTASTIČEN POZOR!

2. del angleške šole, ki jo imamo na Bansijevi spletni strani že četrto sezono, je tukaj! Na voljo bo do ponedeljka, 1. oktobra do 7. ure.