Sladoled, kako si nastal! In kdaj?

7. 6. 2017

Sladoled je ena izmed najbolj priljubljenih sladic pri vseh generacijah in po vsem svetu. Najbolj je seveda prilljubljena v poletnem času, čeprav ga imajo mnogi v zamrzovalniku vse leto. 

Danes si življenja brez sladoleda ne bi znali več predstavljati. Danes si življenja brez sladoleda ne bi znali več predstavljati.

V zapiskih naj bi bilo omenjeno, da je bila ta sladica namenjena samo bogatim kraljem. Narejena je bila iz ohlajene rožne vode in zelo tankih rezancev. Led so pozneje mešali tudi z žafranom (začimba), sadjem in drugimi okusi.

Sladoled se najpogosteje kombinira s sadjem in smetano. Sladoled se najpogosteje kombinira s sadjem in smetano.

V Evropi naj bi sicer prvi sladoled oziroma sorbet nastal v Italiji. Zapiski v knjigah pa govorijo, da naj bi prvi moderen stroj za izdelavo sladoleda v ZDA leta 1843 patentirala gospa Nancy Johnson iz Filadelfije. Sladoled je bil takrat zelo drag in v njem je lahko uživala samo peščica. Na začetku 20. stoletja so se pojavili prvi hladilniki in zamrzovalniki. Hladilna tehnika je nato začela bliskovito napredovati. V drugi polovici 20. stoletja sladoled postane množična in poceni dobrina, v kateri lahko uživamo še danes. 

Tanja Mojzer
Foto: Unsplash.com

SLONTASTIČEN POZOR!

Že tretjo sezono je tukaj tečaj angleščine samo na Bansijevi spletni strani. Vse do 4. decembra 2017. Vsak ponedeljek nov del. Čas za ogled posameznega dela je natanko en teden. 
9. del (do 20.11. do 7.00 zjutraj)