Čista voda - in toliko izdelkov!

6. 6. 2017

Ob letošnjem šolskem letu se je končal še en natečaj; in sicer Mlada Vilenica 2017, katerega tema je bila 'Čista voda – čista sreča'. Vas zanima, koliko je bilo sodelujočih?

Ustvarjalni natečaj se je sicer končal že na začetku maja, podelitev priznanj pa je potekala v začetku junija, ko so se na Kras pripeljali otroci in starši iz cele Slovenije. Na letošnji natečaj je prispelo 115 pesmi iz 42 vzgojno-izobraževalnih zavodov ter 74 likovnih del iz 14 vzgojno-izobraževalnih zavodov. Strokovna komisija je izbrala sedem prejemnikov priznanj v štirih kategorijah - vrtec, 2. triada OŠ, 3. triada OŠ in srednja šola –, kar trem pa je namenila posebne nagrade. Tudi v natečaju za najboljšo likovno delo – ta je letos potekal tretje leto zapored - je komisija izbrala sedem prejemnikov priznanj, med temi je podelila tudi skupinsko nagrado ter priznanje za absolutno zmagovalko.Dogodek sta z glasbenim programom obogatila predsednica Kulturnega društva Vilenica Sežana in naša glasbenica Tinkara Kovač ter raper Zlatko, ki je prav za to priložnost pripravil pesem o vodi in sreči. Ob robu prireditve so udeleženci popisali svoja doživetja tudi na razglednice Mlada Vilenica 2017, ki so jih poslali svojim prijateljem in znancem, ter si ogledali še samo jamo Vilenico.Dogodek sta z glasbenim programom obogatila predsednica Kulturnega društva Vilenica Sežana in naša glasbenica Tinkara Kovač ter raper Zlatko, ki je prav za to priložnost pripravil pesem o vodi in sreči. Ob robu prireditve so udeleženci popisali svoja doživetja tudi na razglednice Mlada Vilenica 2017, ki so jih poslali svojim prijateljem in znancem, ter si ogledali še samo jamo Vilenico.

Izak Ban, član komisije, ki je hkrati tudi sam večkrat nagrajeni glasbenik ter v komisiji predstavnik mladih, je ob tem dejal:

»Vsako izmed pesmi sem večkrat prebral in natančno analiziral, saj sem hotel resnično kar se da objektivno oceniti vsa pesniška dela. Pri tem sem imel letos večjo težavo pri izboru kakor lani, saj so prispele pesmi najrazličnejših oblik in starosti ustvarjalcev. Pesmi so bile zelo različnih umetniških vrednosti, in zato je bila moja naloga precej manj enostavna kakor lani (oz. vsaj tako sem jo občutil jaz). Pri veliko individualih me je navdušil izraz estetike, ki se je pri nekaterih čutil v lahkotnem in enakomernem ritmu pesmi, drugi so imeli zelo bogat besedni zaklad, spet naslednji pa so dali poudarek na pomen besed, ki so jih zapisali na papir, nekateri pa so bili že precej vešči v poznavanju pesniških sredstev, kar je bilo zame tudi precej neverjetno, in zato je bila moja naloga žiranta tako težka. Vsaka pesem je bila v svojem pogledu odlična taka, kot je bila napisana.«

Lilijana Gustinčič Furlan, članica strokovne komisije in učiteljica, je ob letošnji Mladi Vilenici 2017 dejala:

»V pesmih sem ugledala mnogo zanimivih podob in prebrala kar precej modrih spoznanj, izpovedanih v izvirnih mislih. Iz tekstov je lepo razvidno, da se mladi dobro zavedajo povezanosti vode in človeka. Ta povezanost v njihovih očeh ne sega le na raven telesnega, ampak tudi v sfero duhovnega. Pesniki jo ubesedujejo tako z vidika dobre kot še bolj tudi z gledišča slabe luči. Ob tem njihova beseda zveni dokaj kritično. V več primerih odraslemu človeku upravičeno izrekajo etični opomin. Človek namreč vodo kot vir življenja in hkrati kot življenje samo sicer postavlja na visoki prestol, po drugi strani pa zaradi svoje pritlehnosti in bivanjske nemoči z njo ravna neodgovorno. Naši tekmovalci pa ne pozabljajo niti na samokritičnost.
Zaradi moralne drže in zrelosti mladih pesnikov se lahko ponovno pogumneje oprimemo upanja na človekov boljši jutri.«

Pesmi vseh sodelujočih so objavljene v zborniku 17. Mlada Vilenica 2017, ki je dostopen tudi na uradni spletni strani festivala. 

Predsednica društva, pevka Tinkara Kovač. Predsednica društva, pevka Tinkara Kovač.

T. M.
Foto: Anže Krže