NAGRADNO: Pet kolesarskih čelad!

10. 6. 2017

Kolesarji obožujejo tople pomladne in poletne dneve. Da pa bo vožnja resnično varna, da boste imeli pravilno nameščeno čelado in vso obvezno opremo, smo pripravili nekaj koristnih nasvetov. Spodbudni so tudi rezultate vseslovenske akcije Varno na kolesu, ki je potekala vso šolsko leto. Ob tem podeljujemo kar pet kolesarskih čelad.

Poligon, na katerem so se preizkusili vsi finalisti projekta Varno na kolesu na zaključni prireditvi v Ljubljani. Poligon, na katerem so se preizkusili vsi finalisti projekta Varno na kolesu na zaključni prireditvi v Ljubljani.

Začnimo z zmagovalci: to so kolesarji in kolesarke OŠ Jurija Vege Moravče 

Na sklepni prireditvi vseslovenskega programa Varno na kolesu, ki je letos potekal že peto leto zapored, se je zbralo več kot 500 otrok iz 12 slovenskih osnovnih šol. Zmago so letos slavili mladi kolesarji in kolesarke OŠ Jurija Vege iz Moravč in si priborili glavno donacijo tisoč evrov. Na drugo mesto se je uvrstila OŠ Vojnik, POŠ Nova Cerkev in si prislužila 800 evrov, tretje mesto pa je zasedla OŠ Pohorskega odreda Slovenska Bistrica z donacijo 600 evrov. Med deseterico najboljših so se uvrstile še OŠ Sveti Tomaž, OŠ Prestranek, OŠ Antona Aškerca Velenje, CIRIUS - Center za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje Kamnik, OŠ Antona Martina Slomška Vrhnika, OŠ Trebnje, POŠ Dobrnič in OŠ Krmelj.

Prve tri zmagovalne skupine. Prve tri zmagovalne skupine.

Dogajanje je z glasbo na zaključni prireditvi popestrila mlada in uspešna pevka Ditka Čepin.Dogajanje je z glasbo na zaključni prireditvi popestrila mlada in uspešna pevka Ditka Čepin.

Na tej fotografiji je ena zelo pomembna in "namerna" napaka, ki so jo morali najti sami učenci. In sicer; kolesarska čelada ni obvezna le do 14-tega, ampak 18. leta starosti. Na tej fotografiji je ena zelo pomembna in "namerna" napaka, ki so jo morali najti sami učenci. In sicer; kolesarska čelada ni obvezna le do 14-tega, ampak 18. leta starosti.

»Kolesarjenje je kul, ker se razgibamo, pridobivamo kondicijo, krepimo mišice, srce in pljuča, ob tem pa poskrbimo za svoje zdravje. Med kolesarjenjem lahko občudujemo naravo, se sprostimo, s kolesom hitreje pridemo do sladoleda, smo na svežem zraku, umirimo svoje misli, ne onesnažujemo okolja in se družimo s prijatelji,«

so ob zmagi povedali osnovnošolci iz Moravč.

Čelade spadajo pod obvezno opremo vsakega kolesarja starega do 18. let. Seveda pa je zaželjena tudi pri starejših. Čelade spadajo pod obvezno opremo vsakega kolesarja starega do 18. let. Seveda pa je zaželjena tudi pri starejših.

Po uradni podelitvi v eni od filmskih dvoran v Koloseju, je zunaj na parkirišču bil postavljen tudi kolesarski poligon, na katerem so učenci preverili svoje kolesarske sposobnosti.Po uradni podelitvi v eni od filmskih dvoran v Koloseju, je zunaj na parkirišču bil postavljen tudi kolesarski poligon, na katerem so učenci preverili svoje kolesarske sposobnosti.

V petih letih je vseslovenski program Varno na kolesu, z dodatnimi vsebinami in aktivnostmi za krepitev znanja o prometu in varnejše kolesarske izkušnje najmlajših, združil več kot 10.000 šolarjev iz 250 različnih osnovnih šol, ki se v novi vlogi – vlogi kolesarjev – šele podajajo v promet. Prav tako je z leti rasel nagradni sklad, ki ga družba Butan plin zagotavlja v sodelovanju s partnerji. Nagrade in donacije v skupni vrednosti 35.000 evrov so v zadnjih petih letih prejele šole in otroci, ki so se s svojim znanjem še posebno izkazali s kolesarskim znanjem.V petih letih je vseslovenski program Varno na kolesu, z dodatnimi vsebinami in aktivnostmi za krepitev znanja o prometu in varnejše kolesarske izkušnje najmlajših, združil več kot 10.000 šolarjev iz 250 različnih osnovnih šol, ki se v novi vlogi – vlogi kolesarjev – šele podajajo v promet. Prav tako je z leti rasel nagradni sklad, ki ga družba Butan plin zagotavlja v sodelovanju s partnerji. Nagrade in donacije v skupni vrednosti 35.000 evrov so v zadnjih petih letih prejele šole in otroci, ki so se s svojim znanjem še posebno izkazali s kolesarskim znanjem.

»Varnost je pomembna vrednota našega poslovanja, prav tako pa trajnostni razvoj. Kolo je trajnostno prevozno sredstvo, saj ga poganjamo z lastno energijo in ob tem ohranjamo naše okolje. Temu včasih posvetimo bistveno premalo časa, zato je pomembno, da ta sporočila prenašamo na mlade, skupaj s sporočilom o varnosti,«

pravi Tomaž Grm, direktor družbe Butan plin, ki pozdravlja petletne uspehe programa Varno na kolesu.

Preverite obvezno opremo kolesa. In pa vedite, da je čelada obvezna do 18.tega leta starosti.Preverite obvezno opremo kolesa. In pa vedite, da je čelada obvezna do 18.tega leta starosti.

Policisti so z veseljem učencem razložili podrobnosti njihovega poklica. Policisti so z veseljem učencem razložili podrobnosti njihovega poklica.

Merilnik hitrosti, ki se ga vozniki avtomobilov najbolj bojijo. Merilnik hitrosti, ki se ga vozniki avtomobilov najbolj bojijo.

Kolesarski poligoni so sicer pri učencih zelo priljubljeni, saj se z njihovo pomočjo učenci učijo vedno novih kolesarskih spretnosti, ob tem se pa tudi zabavajo. Kolesarski poligoni so sicer pri učencih zelo priljubljeni, saj se z njihovo pomočjo učenci učijo vedno novih kolesarskih spretnosti, ob tem se pa tudi zabavajo.

Kolesarska čelada. Pet takšnih podeljujemo tudi mi!Kolesarska čelada. Pet takšnih podeljujemo tudi mi!

Si želite takšno čelado? Odgovorite na nagradno vprašanje in morda bo vaša. Si želite takšno čelado? Odgovorite na nagradno vprašanje in morda bo vaša.

Pravilno nameščena čelada zelo ublaži udarce glave pri morebitnem padcu, ki si ga seveda ne želi noben kolesar.Pravilno nameščena čelada zelo ublaži udarce glave pri morebitnem padcu, ki si ga seveda ne želi noben kolesar.

Poligoni kolesarske vožnje so izvrsten trening.Poligoni kolesarske vožnje so izvrsten trening.

Hop, hop, mimo ovir!Hop, hop, mimo ovir!

Natančnost prijemov in koordinacija telesa na vozilu. To je ključ do uspešno prevoženega poligona z ovirami.Natančnost prijemov in koordinacija telesa na vozilu. To je ključ do uspešno prevoženega poligona z ovirami.

Zraven poligona je bila na zaključni prireditvi tudi delavnica o naletni teži. Kaj to sploh je, preverite v videoposnetku.Zraven poligona je bila na zaključni prireditvi tudi delavnica o naletni teži. Kaj to sploh je, preverite v videoposnetku.

Delavnica o naletni teži je zelo presenetila učence. Kar niso mogli verjeti številkam. Delavnica o naletni teži je zelo presenetila učence. Kar niso mogli verjeti številkam.

Zraven naletne teže je bila tudi delavnica o pravilnem pripetju varnostnega pasu v avtomobilu. Zraven naletne teže je bila tudi delavnica o pravilnem pripetju varnostnega pasu v avtomobilu.

Na Bansijevem portalu bomo nagradili kar pet naših bralcev. Na Bansijevem portalu bomo nagradili kar pet naših bralcev.

Čelado lahko prilagodite svoji širini glave. Čelado lahko prilagodite svoji širini glave.

Modro-bela barva čelade.Modro-bela barva čelade.

Poklonili bomo štiri črno-bele čelade in eno modro-belo. Poklonili bomo štiri črno-bele čelade in eno modro-belo.

Kakšna je obvezna oprema kolesa?

Naloge policista?

Kako pravilno namestimo čelado?Zakaj se radi vozimo s kolesom?Kaj je to naletna teža in kako jo izračunamo?Pravilna uporaba varnostnega pasu!

Pravno obvestilo:

Udeleženec s sodelovanjem v nagradni igri soglaša, da organizator zbira, hrani in obdeluje zbrane osebne podatke za namene, za katere so bili pridobljeni. Udeleženec v nagradni igri oz. njegov skrbnik ali zakoniti zastopnik lahko od organizatorja kadar koli zahteva pregled, dopolnitev, popravo ali izbris svojih osebnih podatkov oziroma trajno ali začasno prenehanje obdelave svojih osebnih podatkov, skladno z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 86/2004 in nasl.; ZVOP-1). Sodelujoči to stori na elektronski naslov bansi@rtvslo.si ali pisno na naslov organizatorja. Najpozneje v roku 15 dni po prejemu takšnega sporočila bo organizator preprečil uporabo osebnih podatkov udeleženca, o čemer ga bo v nadaljnjih 5 dneh z elektronskim sporočilom ali po pošti tudi obvestil. Organizator se zavezuje, da bo s posredovanimi podatki upravljal v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 86/2004 in nasl.; ZVOP-1), prav tako pa podatkov ne bo posredoval neupravičeni tretji osebi ali jih kakor koli drugače zlorabljal.

Tanja Mojzer
Foto in snemanje: Tanja Mojzer
Montaža videa: Maja Ikanović