O breznogih živalih

24. 5. 2017

Lana me prosi za pomoč pri naštevanju živali, ki nimajo nog. Koliko misliš, da jih obstaja?

Lana se je spomnila na kače, polže in ribe. Pa poznamo še katero malo zverino, ki se premika brez nog? Spomnim se še na črve. Brez nog se premikajo tudi kiti, ki sicer ne spadajo med ribe, ki si jih Lana že omenila.

Čeprav je njihovo breznogo premikanje približno tako razburljivo, kot je opazovati travo, kako raste, pa se polžje dirke zdijo izjemno zanimive španskim otrokom. Čeprav je njihovo breznogo premikanje približno tako razburljivo, kot je opazovati travo, kako raste, pa se polžje dirke zdijo izjemno zanimive španskim otrokom.
Poznamo tudi posebne breznoge kuščarje, ki so videti kot kače. Od kač se razlikujejo samo po tem, da se njihove čeljusti ne raztegnejo toliko kot kačje, zato se prehranjujejo z manjšim plenom. Še kateri izmed mehkužcev spada na seznam živali brez nog. Pomisli na primer na lignje, meduze in hobotnice. Biologi bi tukaj morda dodali, da zadnje tri živali skupaj s polžem imajo noge, le da je ta le ena, z njo pa se pritrdijo na podlago ali celo lovijo plen. Kaj pa ti misliš o tem, Lana? Ima polž nogo ali je nima, kaj ste se o tem učili v šoli?

Lana, oglej si še, koliko vrst kač poznamo, in preveri, zakaj si metulj ne sme zmočiti kril.


Bansi

Foto: EPA
E. V.