Iz narave: regratov sirup

6. 4. 2017

Če se v teh dneh odpravite na sprehod, vas na travnikih pozdravi vse polno regratovih cvetov.

Kmalu se bodo rumeni cvetovi spremenili v regratove lučke. Predno se to zgodi, pa si lahko iz njih pripravimo zdravilni in osvežilni napitek.

Regratov sirup lahko uporabljamo kadar nas muči kašelj ali nas boli grlo. Zelo dober pa je tudi v vročih poletnih dneh, takrat ga razredčimo z vodo in dobimo odličen osvežilni napitek. Pri nabiranju cvetov bodite previdni! Ti so v teh dneh polni čebelic. Če jo vidite na cvetu, jo pustite, da opravi svoje delo. Nikar je ne napodite, raje se vi odpravite k naslednjemu. Še namig: cvetove nabirajte v lepem sončnem vremenu. 

Za izdelavo sirupa boste potrebovali približno 200 gramov regratovih cvetov, 1 liter vode, 1 limono in 700 gramov sladkorja. 

Regratove cvetove dobro očistite, operite pod tekočo vodo in odcedite. Nato dajte v lonec liter hladne vode in vanjo namočite cvetove. Počasi segrejte do vretja. Ko zavre, temperaturo nekoliko znižajte in kuhajte še 10 minut. Nato pustite, da se ohladi. Lahko tudi čez noč. 

Nato vse skupaj zlijte v cedilo in stisnite cvetove, da se dobro odcedijo. 

Tekočino zlijte nazaj v lonec, dodajte sladkor in sok limone. Tekočina naj ponovno zavre, medtem pa ves čas mešajte, da se sladkor raztopi. 

Kuhajte toliko časa, da se tekočina zgosti. Ne sme biti preveč gosta, ker lahko čez nekaj časa kristalizira. Če je preveč tekoča, pa se lahko skisa. Ne pozabite za pomoč pri tem opravilu (pri kuhanju) prositi staršev, ali koga od starejših.

Nič ne bo narobe, če boste nabrali preveč cvetov. Te posušite in pozimi si boste lahko iz njih skuhali slasten čaj. 

Ste že videli čarovnijo, ko iz regratovega cveta nastane lučka? Če še niste, kliknite tukaj

Foto: mp

mp