Letos je Jantarno leto!

15. 4. 2017

Za Dolenjsko je letošnje leto izrednega pomena. Poimenovali so ga kar Jantarno leto, saj bo ogromna pozornost namenjena okameneli smoli, ki je izredno pomembna arheološka najdba. V Gorenjskem muzeju bo letos veliko delavnic, namenejen tudi vam, dragi otroci. 

Skozi Dolenjsko in Novo mesto je v preteklosti vodil pomemben del zgodovinske jantarne poti, evropske trgovske povezave med Baltikom in Sredozemljem, po kateri so v obdobju od bronaste dobe do 5. stoletja trgovali z jantarjem )okamenelo smolo). Novo mesto je v tem času predstavljalo enega od evropskih centrov jantarne poti, zato se je tu ohranila množica dragocenih jantarnih izdelkov.

Jantar je okamenela smola iglavcev, najstarejši dragoceni material v zgodovini človeštva. Kot zdravilni kamen in amulet ga uporabljajo že najmanj sedem tisoč let. Poljska pa je ena največjih proizvajalk nakita z jantarjem, saj ga kar 70 odstotkov nastane prav v tej državi. Našli so ga pa tudi v Sloveniji in letos bo jantarju v Dolenjsjkem muzeju namenjene veliko pozornosti. Dogajanje v omenjenem muzeju je bilo predstavljeno tudi v Ljubljani. Jantar je okamenela smola iglavcev, najstarejši dragoceni material v zgodovini človeštva. Kot zdravilni kamen in amulet ga uporabljajo že najmanj sedem tisoč let. Poljska pa je ena največjih proizvajalk nakita z jantarjem, saj ga kar 70 odstotkov nastane prav v tej državi. Našli so ga pa tudi v Sloveniji in letos bo jantarju v Dolenjsjkem muzeju namenjene veliko pozornosti. Dogajanje v omenjenem muzeju je bilo predstavljeno tudi v Ljubljani.

Jantarno leto se začenja 20. aprila 2017 v Novem mestu, z odprtjem 4. mednarodne konference o starodavnih poteh – jantarnih poteh v Evropi, ki jo je Novemu mestu ob tej priložnosti v izvedbo izjemoma zaupal stalni organizator, združenje C.I.V.I.A. (Mednarodni raziskovalni center antičnih cest in načinov komunikacije med ljudmi) iz San Marina. Na konferenci bo sodelovalo več kot 40 strokovnjakov iz Evrope, Argentine in Združenih držav Amerike. Hkrati pa bo 21. aprila 2017 potekala 2. mednarodna konferenca mest ob jantarni poti »Turizem na stičišču arheologije in industrije«, ki je namenjena povezovanju mest, ki ležijo med Baltikom in Jadranom in skozi katera je od prazgodovine do zgodnjega srednjega veka potekal transport jantarja. Na konferenci bodo sodelovali predstavniki mest iz Italije, Avstrije, Poljske in Slovaške. Jantarno leto se začenja 20. aprila 2017 v Novem mestu, z odprtjem 4. mednarodne konference o starodavnih poteh – jantarnih poteh v Evropi, ki jo je Novemu mestu ob tej priložnosti v izvedbo izjemoma zaupal stalni organizator, združenje C.I.V.I.A. (Mednarodni raziskovalni center antičnih cest in načinov komunikacije med ljudmi) iz San Marina. Na konferenci bo sodelovalo več kot 40 strokovnjakov iz Evrope, Argentine in Združenih držav Amerike. Hkrati pa bo 21. aprila 2017 potekala 2. mednarodna konferenca mest ob jantarni poti »Turizem na stičišču arheologije in industrije«, ki je namenjena povezovanju mest, ki ležijo med Baltikom in Jadranom in skozi katera je od prazgodovine do zgodnjega srednjega veka potekal transport jantarja. Na konferenci bodo sodelovali predstavniki mest iz Italije, Avstrije, Poljske in Slovaške. 

V okviru Jantarnega leta bo v Dolenjskem muzeju tudi veliko delavnic za vas, dragi otroci. V okviru Jantarnega leta bo v Dolenjskem muzeju tudi veliko delavnic za vas, dragi otroci.

Jantarna soba je osmo čudo sveta. V Dolenjskem muzeju je na ogled tudi največji in najbolj znani jantarni izdelek na svetu − Jantarna soba iz Sankt Peterburga (iz Rusije). Mojstrstvo izdelovalcev, barvitost jantarja ter pestra zgodovina in usoda te slavne dvorane so v sodelovanju z Muzejem iz Carskega Sela predstavljeni na velikih panojih, skoraj v naravni velikosti.Jantarna soba je osmo čudo sveta. V Dolenjskem muzeju je na ogled tudi največji in najbolj znani jantarni izdelek na svetu − Jantarna soba iz Sankt Peterburga (iz Rusije). Mojstrstvo izdelovalcev, barvitost jantarja ter pestra zgodovina in usoda te slavne dvorane so v sodelovanju z Muzejem iz Carskega Sela predstavljeni na velikih panojih, skoraj v naravni velikosti.

Tanja Mojzer