Slikar, ki je oboževal morje!

17. 4. 2017

Vse do 21. maja si v Narodni galeriji v Ljubljani lahko ogledate 71 del slikarja Alberta Sirka, ki je nadvse oboževal svojo družino in vse, kar je povezano z morjem. Ljubitelji jadrnic, čolnov, morskih valov - te razstave res ne smete zamuditi. 

 Albert Sirk je edini slovenski marinist, izjemno ploden slikar, ki je v prvi polovici 20. stoletja upodabljal morsko motiviko - od marin, ribičev, vedut. Kljub obsežnemu opusu, zapustil je namreč okrog 700 del, je slabo poznan slikar. Njegove slike obožuje že več generacij. Albert Sirk je edini slovenski marinist, izjemno ploden slikar, ki je v prvi polovici 20. stoletja upodabljal morsko motiviko - od marin, ribičev, vedut. Kljub obsežnemu opusu, zapustil je namreč okrog 700 del, je slabo poznan slikar. Njegove slike obožuje že več generacij.

Slike prikazujejo marine, obmorske pejsaže, vedute, tihožitije, portreti njegove žene in staršev, dodane pa so tudi Sirkove ilustracije za mladinski roman Bratovščina Sinjega galeba.

Morje ob pečinah -  Morsko obrežje. Slika je bila naslikana leta 1941.Morje ob pečinah - Morsko obrežje. Slika je bila naslikana leta 1941.

Širina morja, brezmejna modrina, prostranost se je odražala v njegovi pojavi in karakterju. Slikar je bil znana tudi po svojih dobrotah, izjemnem smislu za humor, gostoljubnosti ter štorijah.Širina morja, brezmejna modrina, prostranost se je odražala v njegovi pojavi in karakterju. Slikar je bil znana tudi po svojih dobrotah, izjemnem smislu za humor, gostoljubnosti ter štorijah.

Albert Sirk: Po dežju - Marina po dežju iz leta 1940.Albert Sirk: Po dežju - Marina po dežju iz leta 1940.

Albert Sirk: Prihod ladij v pristanišče iz leta 1913.Albert Sirk: Prihod ladij v pristanišče iz leta 1913.

Albert Sirk je bil pomorščak, ki je bil neskončno zaljubljen v morje. Albert Sirk je bil pomorščak, ki je bil neskončno zaljubljen v morje.

Na mednarodni dan muzejev, ki ga praznujemo 18. maja, si boste ob 17.uri lahko ogledali razstavo ob strokovnem brezplačnem vodstvu. Na mednarodni dan muzejev, ki ga praznujemo 18. maja, si boste ob 17.uri lahko ogledali razstavo ob strokovnem brezplačnem vodstvu.

Poznate mladinsko knjigo Bratovščina sinjega galeba? Albert Sirk je posebej zanjo ustvaril ilustracijo. Poznate mladinsko knjigo Bratovščina sinjega galeba? Albert Sirk je posebej zanjo ustvaril ilustracijo.

Tanja Mojzer
Foto: Tanja Mojzer in Narodna galerija katalog