Pirhi. Barvani z rdečim zeljem

14. 4. 2017

Jajca lahko barvamo na različne načine. Mi smo jih letos pobarvali z rdečim zeljem. 

Mhm, prav ste prebrali. Uporabili smo rdeče zelje, pa jajca niso rdeča, ampak lepa, sinje modra. 

Barva bo lepša, če boste uporabili jajca z belo lupino. Poleg tega potrebujete še, kot že rečeno, rdeče zelje in pa dve žlici kisa. 

Zelje narežemo in ga damo v lonec, prilijemo vodo in postavimo na štedilnik. Počakamo da zavre in ga kuhamo približno 40 minut.

Posebej skuhamo jajca.

Ko je zelje kuhano, ga pustimo v loncu toliko časa, da se ohladi. Lahko ga pustite tudi čez noč. Nato precedimo, v tekočino dodamo kis in vanjo damo kuhana jajca. 

Jajca pustite v tekočini vsaj eno uro. Dlje, ko bodo v njej, temnejša bodo. Na fotografiji spodaj vidite tri jajca, ki so nekoliko svetlejša - ta so bila v tekočini eno uro, temnejša pa dve uri. 

Z delom smo končali. Pirhe lahko pustite takšne, kot so. Lepe modre barve. Lahko pa jim dodate še malo sijaja. 

Potrebovali boste barvo za živila (zlato ali srebrno) in čopič. Čopič pomočite v barvo ...

... in takole poškropite po pirhih. 

So vam všeč? Kakšne pirhe ste pa vi ustvarili? Pišite mi na bansi@rtvslo.si.

Foto: mp

mp