O sončnem mrku

27. 4. 2017

Vsako leto je z Zemlje vidnih tudi do pet sončevih mrkov. Jano pa zanima prav poseben, kolobarjast sončni mrk.

Zagotovo že veš, kako točno pride do tega, da Sonce za kratek čas izgine, ker ga zakrije Luna. 

Ob popolnem sončnem mrku kar sredi dneva nastopi tema, ki pa ne traja dolgo. Poznamo pa še druge vrste mrkov. Kadar je Luna bolj oddaljena od Zemlje, je iz našega planeta po obsegu videti manjša, zaradi česar ne prekrije celega Sonca. Takemu pojavu rečemo kolobarjast sončni mrk. Pri nas je bil viden konec februarja letos. Jana, verjetno si si ga ogledala in me zato sprašuješ po njem?

Pri vrhuncu kolobarjastega ali obročastega mrka je temna Lunina obla obdana z ozkim obročem svetlobe.Pri vrhuncu kolobarjastega ali obročastega mrka je temna Lunina obla obdana z ozkim obročem svetlobe.


Eden od zelo zanimiv pojavov, ki smo ga tudi lahko spremljali pri nas, pa je bil delni sončev mrk, ki se je zgodil leta 2015. O njem so poročali v oddaji Infodrom.

Jana, naj ti povem, da bo naslednji delni sončni mrk pri nas viden 21. avgusta letos. Na naslednji popolni sončev mrk pa bomo v Sloveniji morali čakati do leta 2081! Preberi si še, kaj je hibridni sončni mrk. Jana, opravičujem se ti tudi, ker sem za odgovor potreboval več časa.


Pozdravček,
Bansi

Foto: EPA
Video: RTV SLO
E. V.