Za mojo mamico

25. 3. 2017

Danes praznujejo mamice. Najbolj jih bosta zagotovo razveselila močan objem in moker poljub.

Ste vedeli, da je Slovenija edina država, ki praznuje materinski dan 25. marca? 

Navada praznovanja materinskega dne je v Evropo prišla iz ZDA. Leta 1907 je Anna Jarvis pred cerkvijo razdelila 500 belih nageljnov v spomin na svojo pokojno mamo. Anna je tudi pisala politikom, naj uzakonijo poseben praznik, namenjen materam. 

Mamicam lahko danes tudi kaj podarite. Voščilnico naprimer, v katero boste zapisali, kako jih imate radi. Za izdelavo potrebujete papir, barvice, škarje, lepilo in gumba. 

Za osnovo potrebujete trši papir (A4), ki ga prepolovite in na sredini prerežite, nato ga prepolovite še enkrat. Pripravite si še manjši kos papirja drugačne barve, ki ga boste prilepili na osnovo. Če imate radi matematiko, potem naredite tako, da list papirja (A4) prepolovite, prerežite, nato ga prepolovite še enkrat in ponovno prerežite. Tako dobite četrtino lista. To četrtino nato razdelite na tretjine in eno tretjino odrežite. Če ne marate matematike, pa vzemite svinčnik, narišite in odrežite kos, ki bo manjši od osnove. 

Ta papir nato prilepite na osnovo, da je videti takole. 

Na željeno mesto postavite gumba in okoli njiju narišite rožici. 

Rožici pobarvajte, dodajte še pecelj in kakšen list, ter prilepite gumba na sredino rožice. 

Na spodnjo stran prilepite še zelen trak iz papirja. Če imate zelen okrasni trak, lahko seveda uporabite tudi tega. 

Mamice lahko sicer pocrkljate vsak dan, ne samo danes. Danes pa jim lahko zapojete pesmico, narišete risbico, kaj lepega izdelate, na travniku naberete šopek pomladanskega cvetja, po kosilu vi pospravite mizo, odnesete smeti, iz pralnega stroja poberete perilo ... Veliko je načinov, da ji polepšate dan, verjamem pa, da vi sami najbolj veste, s čim jo boste najbolj razveselili.  

 Foto: mp

mp