O živalskih vrtovih

23. 3. 2017

Kako drugačno je življenje živali v živalskem vrtu, bi rada izvedela Karin.

Zelo zanimivo vprašanje si mi postavila, Karin. Živali v živalskem vrtu živijo v ujetništvu. Za vse njihove potrebe skrbijo uslužbenci, njihovi oskrbniki. Prinesejo jim hrano, očistijo prostor in na pomoč pokličejo veterinarje, kadar živali zbolijo.

Vsekakor pa življenje v ujetništvu na žalost nikoli ni enako življenju živalskih sorodnikov v divjini.Vsekakor pa življenje v ujetništvu na žalost nikoli ni enako življenju živalskih sorodnikov v divjini.
V modernih vrtovih se sicer zelo trudijo, da bi poustvarili naravno okolje vsake vrste. Živalim nastavijo tudi igrače, da se med svojim bivanjem zamotijo. Kletke in omejeni travniki pa niso enaki prostranim lepotam divjine.

Karin, najstarejši živalski vrt lahko obiščeš na avstrijskem Dunaju, odprli so ga že davnega leta 1752. Najprej je bil ogled živali rezerviran samo za plemiče, potem pa si jih je lahko ogledovala tudi javnost. Takratni živalski vrtovi in njihovi živalski prebivalci so simbolizirali moč vladarjev. Šele kasneje, v 19. stoletju, pa so jih začeli odpirati v izobraževalne namene. V časih, ko še ni bilo televizije, so ljudje lahko živali iz drugih koncev sveta videli le v živalskem vrtu.  

Vseeno pa ti pokažem še, kateri so najlepši in največji živalski vrtovi. Karin, spraševala si me tudi o vrtoglavici. Preberi si članek o njej in še eni čarovniji, ki so je sposobni človeški možgani.

Bansi

Foto: EPA
E. V.