Zoom - Kdo pravi, da otroci ne znajo delati filmov?

18. 3. 2017

Zoom - filmski festival Pionirskega doma v svoji 11. ediciji podira vse rekorde. Ne samo, da je prijavljenih neverjetno veliko število filmov, festival je prvič tudi zelo mednaroden. 

11. Zoom bo potekal od 23. do 25. marca v Pionirskem domu – Centru za kulturo mladih. Gre za mednarodni festival otroškega in mladinskega filma, ki bo z bogatim programom potekal v Festivalni dvorani v Ljubljani.

Festival prvič postaja mednaroden; in sicer na pobudo filmskega ljubitelja in ustvarjalca Roka Govednika. Pravočasno se je nanj prijavilo neverjetno število - kar 501 film, od tega jih je 88 iz Slovenije! V prvih 10-ih letih obstoja festivala se je v filmskem arhivu Pionirskega doma nabralo že 614 del, letošnji s 501 prijavljenimi pa torej podira absolutno vse rekorde. 

Filmi, katerih držav na 11. Zoomu?

Mladi ustvarjalci, osnovnošolci in srednješolci prihajajo iz 20 držav sveta. Največ je Američanov, sledijo Indijci in Iranci ter Španci in Grki. Prijavili so se tudi mladi filmarji iz Albanije, Argentine, Bangladeša, Egipta, Libanona, Maroka, Nepala in Sirije. Med prijavami iz sosednjih držav izstopa Hrvaška (21 filmov), sledi Italija z 10 prijavami, nato Avstrija (6 filmov).  Sodelujejo tudi mladi iz držav bivše Jugoslavije, Kosovo (7), Črna Gora (2) in Makedonija (1).

Filmoljub in sodelavec festivala Zoom, Rok Govednik in  Viktorija Potočnik, direktorica Pionirskega doma. Filmoljub in sodelavec festivala Zoom, Rok Govednik in Viktorija Potočnik, direktorica Pionirskega doma.

"Film je izjemno izobraževalno orodje, čudežno delo, ki spodbuja in sproža razmišljanje. Tokrat so nas k razmišljanju spodbudili mladi,"

je na tiskovni konferenci izpostavila Viktorija Potočnik, direktorica Pionirskega doma.

Kar otroci in mladi posnamejo v filmu, je morda tisto, česar ne znajo ali ne zmorejo izreči

Zaradi velikega števila filmov je letos tudi prvič predtekmovalna selekcija. Rok Govednik, pedagog filmske vzgoje, kritik in direktor Zavoda za uveljavljanje vizualne kulture Vizo, jih je med vsemi prijavljenimi filmi za predvajanje izbral 56, od tega 29 osnovnošolskih in 27 srednješolskih, ki se bodo potegovali za glavno nagrado zlata klapa, ter po tri posebne omembe v vsaki od obeh kategorij. Zmagovalca bodo razglasili na slovesni prireditvi z rdečo preprogo ob zaključku festivala v soboto, 25. marca ob 19.30!

"Pri selekciji mi je bilo najbolj pomembno, da predstavimo raznolikost otroške in mladinske ustvarjalnosti, vendar skozi različne produkcijske razmere, da ne presojamo filmov na podlagi kakovosti slike, kamere, temveč da poiščemo bistvo ustvarjalnosti, ki so, kot rad rečem, kliki, iskre, biseri, ti pa so izraženi zelo različno. To, kar otroci in mladi posnamejo, je morda tisto, česar ne znajo ali ne zmorejo izreči. To so res izjemni filmi, to so ustvarjalci na katere moramo biti pozorni, ki jih moramo spoštovati in spodbujati tudi naprej,"

je razmišljal selektor Rok Govednik. 

Festival je sicer namenjen vsem mladim do 18. leta, ki se samostojno ali preko krožkov in interesnih dejavnosti ukvarjajo s filmsko dejavnostjo. Skozi filmsko govorico se gledalcem in ustvarjalcem odpira nov svet - svet odraščanja, življenjskih strahov in težav, želja in hrepenenj. Mladi filmarji so se lotili najstniške ljubezni, nasilja med vrstniki, nerazumevanja v družini, spolne zlorabe, drugačnosti, smrti, prvih stikov z drogami ter soočanja z odgovornostjo, ki jo prinaša odraščanje. Nekateri so ustvarili dokumentarne filme o živalih in naravi, drugi prikazali svoj domišljijski svet, se lotili zgodovinskih tem ali po svoje priredili znana literarna dela. Na festival so prispeli dokumentarni, animirani, igrani ter eksperimentalni filmi, nekaj pa je tudi glasbenih videov. Med slovenskimi prispevki v srednješolski kategoriji prevladujejo predvsem igrani, osnovnošolci pa so presenetili z animiranimi filmi. 

Žirija, ki bo ocenjevala letošnej filme je: Jan Cvitkovič, Hana Repše, Miha Černec, Nace Zavrl in Neža Prah.

Vsi filmi, prispeli na Festival Zoom so nastali izpod prstov osnovno in srednješolcev. Njihova dolžina je največ 20 minut. Vsi filmi, prispeli na Festival Zoom so nastali izpod prstov osnovno in srednješolcev. Njihova dolžina je največ 20 minut.

"Zelo sem vesela, da je seme, ki ga je ona posejala v Pionirskem domu, ponovno zacvetelo in da smo na izjemno pomembni poti, saj bo 11. festival ZOOM zaznamovan tudi na svetovnem zemljevidu. Vse tiste, ki vas mika in zamika, tako kot vedno znova mika Pionirski dom, vabim, da pridete na Festival Zoom 11. Projekcije, delavnice, pogovori z ustvarjalci in člani žirije, vse bo brezplačno,"

je novinarsko konferenco sklenila Viktorija Potočnik, direktorica Pionirskega doma.

Podroben program si lahko ogledate na uradni strani festivala. 

Nekatere filme iz prejšnjih festivalov pa si lahko ogledate na e-zoomu. Postopoma bodo naloženi tudi filmi 11. Zooma. 

Tanja Mojzer