Čemaž - Neverjetno pomladno zdravilo!

24. 3. 2018

Čemaževe zelene liste, ki so znanilci pomladi uporabljamo v kulinariki. Gre za izjemno zdravilno rastlino, ki je divja, kar pomeni, da zraste sama v naravi. Vse pogosteje pa ga tudi gojijo. Pri nabiranju pa je potrebno biti zelo previden, saj nekoliko spominja na še dve drugi rastlini, ki pa sta obe strupeni. 

Pomlad prinaša ogromno zdravih divjih rastlin (divji šparglji, regrat, gobe, pa seveda tudi čemaž in ostale rastline). 

Čemaž ima tanke suličaste zelene liste, ki zelo dišijo po česnu. Njegovi listo so po obliki (ampak res samo po obliki) podobni tudi šmarnici. Šmarnica je cvetoča okrasna rastlina z zelo dišečimi belimi cvetovi. Njeni zeleni listi pa so strupeni, zato je pri nabiranju potrebno biti zelo previden. 

Čemaž. Pri njem uporabljamo samo te zelene liste. Čemaž je v osnovi divji česen, zato diši po česnu. Uporablja se kot začimba oziroma dodatek jedem, tako da ga ni priporočljivo v enem obroku pojesti preveč. Čemaž. Pri njem uporabljamo samo te zelene liste. Čemaž je v osnovi divji česen, zato diši po česnu. Uporablja se kot začimba oziroma dodatek jedem, tako da ga ni priporočljivo v enem obroku pojesti preveč.

Druga rastlina, ki ji je čemaž podoben pa je strupen jesenski podlesek. Njegova posebnost je v tem, da listi rastejo kot iz grma v šopu - iz enega stebla. Po tem ga zlahka ločimo od čemaža. 

Sicer si pa vse te in podobne informacije oglejte v videoposnetku iz oddaje Dobro jutro. 

In še prispevek, prav tako o čemažu iz leta 2016: 

Tanja Mojzer
Foto: Žiga Živulovič jr./Bobo
Video: Oddaja Dobro jutro