Hokus pokus, koliko novega!

13. 3. 2017

Neverjetno poučen Festival znanosti z naslovom Hokus Pokus bo že desetič presenečal z mnogimi novostmi. Potekal bo od 15. do 17. marca. 


Pionirski dom-center za kulturo mladih bo na desetem Hokusu pokusu ponudil tematiko Atmosfera v ospredju. Udeležili se boste lahko brezplačnih delavnic, ki bodo vsebinsko ustrezale otrokom od 4. leta dalje. V spremljevalnem programu bo okrogla miza na temo Številke in črke, ogled dokumentarnega filma FLOW in koncert skupine Fake Orchestra. Celotno prireditev pa bo spremljala razstava inštalacije. Več kot zabavno, torej. 

Na delavnicah boste lahko spoznavali sestavine atmosfere v drugačni obliki, ugotavljali lastnosti zraka in izdelali barometer ter modele molekul zraka. Izvedeli boste tudi, kako rastline izkoristijo moč vetra za svoj obstoj in s preizkusi opazovali ter ugotavljali ali se zrak okoli nas spreminja. Z odzivi na dražljaje v okolici boste brez dotika izdelovali broške, se naučili, kako pomemben je les v našem življenju in se podali v navtične vode, kjer se boste naučili, kaj potrebujemo za izdelavo dobre in stabilne jadrnice. Na delavnicah boste lahko spoznavali sestavine atmosfere v drugačni obliki, ugotavljali lastnosti zraka in izdelali barometer ter modele molekul zraka. Izvedeli boste tudi, kako rastline izkoristijo moč vetra za svoj obstoj in s preizkusi opazovali ter ugotavljali ali se zrak okoli nas spreminja. Z odzivi na dražljaje v okolici boste brez dotika izdelovali broške, se naučili, kako pomemben je les v našem življenju in se podali v navtične vode, kjer se boste naučili, kaj potrebujemo za izdelavo dobre in stabilne jadrnice.
Poleg standardnega programa v dopoldanskem času, ki je namenjen prijavljenim osnovnim šolam, bo letošnji festival na temo »Atmosfera« v petek, 17. marca, med 17. do 20. uro programsko nadgrajen s popoldanskimi brezplačnimi delavnicami inštitutov, zavodov, društev in centrov znanosti. 

Z igrico «Ujemi ribico« boste spoznavali morski svet, preko eksperimentov pa preverili, kaj zmore vakum ter zakaj letala in helikopter po zraku lahko letita. Poustvarili boste tudi našo zemljo v stekleni krogli, hkrati pa s pomočjo udeležencev ponazorili sonce in ugotavljali, kako pomembna je svetloba za naš obstoj.Z igrico «Ujemi ribico« boste spoznavali morski svet, preko eksperimentov pa preverili, kaj zmore vakum ter zakaj letala in helikopter po zraku lahko letita. Poustvarili boste tudi našo zemljo v stekleni krogli, hkrati pa s pomočjo udeležencev ponazorili sonce in ugotavljali, kako pomembna je svetloba za naš obstoj.

In ne nazadnje, ali vas zanima, koliko bi tehtali na Luni, Merkurju ali Jupitru? Tudi ta skrivnost bo razkrita! Podjetje Petrol pa se bo predstavilo z Mini naftnim laboratorijem.

15. marca bo ob 18. uri v Knjižnici Prežihov Voranc potekala okrogla miza o povezovanju humanistike in naravoslovja na temo Številke in črke.
Dan kasneje, 16. marca, bo v Festivalni dvorani ob 18. uri na ogled dokumentarni film FLOW, ki pripoveduje o ženskah, ki delujejo na področju znanstvenih in tehničnih poklicev. Po ogledu filma sledi pogovor z mladimi.
Festival se bo 17. marca nadaljeval z Dogodivščinami za male raziskovalce, od 17. do 19. ure in se bo ob 19. uri zaključil s koncertom skupine Fake Orchestra, ki je posebej za festival pripravila glasbeni programom na temo Atmosfera in nam sporoča, da znanost, tako kot umetnost, nikoli ne sprejema sveta takšnega, kot je, niti ga ne pušča v stanju, kot je bil.

V času od 13. do 21. marca si boste lahko v Mali dvorani Pionirskega doma ogledali inštalaciji avtorice Urše Vidic: Uncharted in Glasswork.

 

T. M.
Foto: Festival Hokus Pokus