Male sladke bombice

2. 3. 2017

Beljakovi poljubčki oziroma pence ali španski vetrci, kot jim tudi rečemo, so res prave bombice sladkorja. 

Na pustni torek smo pripravili flancate in takrat so nam ostali beljaki, ki jih seveda nikakor ne zavržemo, ampak lahko iz njih pripravimo okusne sladice. Najpogostejša je prav priprava poljubčkov.

Priprava je sicer zelo enostavna, traja pa potem kar nekaj ur, da so poljubčki dovolj suhi in pripravljeni za sladkanje. Poleg beljakov, ki so vam ostali, boste potrebovali še kristalni sladkor in sladkor v prahu. Najenostavnejša priprava je takšna: beljake stehtajte. 

V našem primeru jih je, kot vidite, natanko 100 gramov. To pomeni, da jim bomo dodali 100 gramov sladkorja. 

In sicer dodamo 50 gramov kristalnega sladkorja.

In nato še 50 gramov sladkorja v prahu. Če želite, dodajte še sok polovice limone.  Priporočam, ker naredi res super okus. 

Beljake nato stepajte tako dolgo, da dobite čvrsto zmes, oziroma sneg. V tem primeru je dobro upoštevati pravilo, da je stepanje končano, ko jih lahko brez skrbi obrnete na glavo. 

Zmes damo nato v navadno, čisto vrečko za živila. 

Zmes razporedite proti enemu izmed kotov, ki ga na koncu malenkost odrežete, tako, da boste lahko zmes nabrizgali.

Pekač prekrijte s peki papirjem in nabrizgajte zmes. Nato pekač postavite v pečico, ki ste jo segreli na 50 stopinj. Tam jih počasi sušite toliko časa, da postanejo popolnoma trdi. To bo trajalo najmanj 3 ure, oziroma zelo verjetno še kakšno uro več. Naši poljubčki so se sušili 6 ur. Tudi tokrat velja, da pri uporabi pečice za pomoč prosite starše oziroma koga od starejših. 

Poljubčki so res zelo sladki, zato z njimi nikar ne pretiravajte. Če vam tako sladko pecivo ni všeč, pa vam prihodnjič izdamo še eno skrivnost uporabe beljakov, ki ostanejo ob peki peciva. Pripravili bomo slasten in precej manj sladek kolač.

Foto: mp

mp