Flancati, štraube

28. 2. 2017

Včasih je veljalo, da se je treba v času pusta desetkrat do sitega najesti, sicer je bila letina tistega leta slaba.

Zato se bomo danes lotili priprave pustne sladice, flancatov oziroma štraub.

Potrebujete 200 g gladke moke, 2 žlici sladkorja, 3 rumenjake, 2 žlici kisle smetane, lupinico ene pomaranče in ene limone, ter ščepec soli. Poleg tega potrebujete še olje za cvrtje in sladkor v prahu. In pa pomoč staršev, oziroma, koga od starejših, ki vam bo pomagal pri cvrtju. 

Vse sestavine zmešate in iz njih oblikujte testo, ki ga pokrijete s krpo ali prozorno folijo in pustite počivati pol ure. 

Nato testo razvaljajte na približno polcentimetra debelo. Izrežite trakove, ki ji razdelite na 5 do 6 centimetrov dolge kose in jim po sredini naredite zarezi.

Segrejete olje (tukaj zdaj potrebujete pomoč koga od starejših) in začnete s cvrtjem. Uporabite manjšo posodo in cvrite po dva ali tri flancate naenkrat, ker so zelo hitro gotovi  in se vam lahko hitro premočno obarvajo (morajo bit svetlejši od krofov).

Ocvrte flancate odlagajte na papirnato brisačo, da se odcedijo.

V posodi si pripravite sladkor v prahu, počakajte, da se flancati malo ohladijo, nato jih povaljajte v njem. 

Tako, pa smo gotovi. Želim vam sladek in zabaven pustni torek! Dober tek.

Hmm, kaj pa lahko storite z beljaki, ki so vam ostali. Skrivnost vam izdamo kmalu. 

Foto: mp

mp