Tudi dober spis je lahko še boljši

21. 2. 2017 - Odgovor Pini Lenart

Zivijo, Pina, hvala za poslani spis. Tvoje pisanje je raznoliko, dinamično, tekoče, po mojem dobivaš same petice. Ampak to že veš. Verjetno te zanima, kako bi se dalo še napredovati.

Odlomek spisa Pine LenartOdlomek spisa Pine Lenart

Tule je nekaj idej:

1. Manj naštevanja, več primerov. Ko, recimo, govoriš o popoldanskih dejavnostih, daš lahko kak primer zamujanja, zmešnjave, česarkoli, kar se popoldne zgodi ali pa bi se lahko zgodilo. Bi znala, denimo, vključiti "In ves čas skrb za opremo. Ne morem vendar v tutuju stopiti v ring."?

2. Zelo mi je bilo všeč, ko si kolo primerjala s čarovniško metlo. Super bi bilo, če bi dodala še enega, morda celo dva ali tri namige na čaranje. Na primer: "Zjutraj si sama zvarim kakav, da takoj dobim energijo za prvo uro." Sploh dandanes, ko vsi hitimo in moramo zares skoraj čarati, da pridemo skozi dan. Bralec tako ne bo ne le cenil tvoje domiselnosti, ampak se bo tudi lažje prepoznal v tvoji zgodbi.

Magični krog, John William WaterhouseMagični krog, John William Waterhouse

3. Čeprav spretno krmariš skozi daljše stavke, priredja in podredja, se ti vedno splača poskusiti kak daljši stavek razdeliti na dva ali tri dele. Pri dolgih stavkih se zelo hitro začnejo ponavljati besedice, kot so pa, ki, zato ..., kar lahko ustvari prav nadležno melodijo, ki lahko zmoti bralca. Z različnimi dolžinami stavkov bralca tudi lažje usmerjaš, kar pomeni, da ga skozi nekatere dele popelješ hitreje, drugje pa ga 'prisiliš', da si vzame več časa, in mu tako lažje sporočiš kakšno bolj zapleteno misel. Mojster kratkih in učinkovitih stavkov je bil Ernest Hemingway. Mogoče med počitnicami prebereš kakšno njegovo kratko zgodbo?

Lahko bi našteval še naprej, a upam, da ti tole že odpre nekaj prostora za napredek. Predvsem pa še naprej uživaj v branju in pisanju!

foto: odlomek spisa Pine Lenart
slika: Magični krog, John William Waterhouse (1849-1917), Public Domain, vir: http://pravljice.org/pravljice/o-pravljicah/carovnistvo

Tomo Kočar, pisatelj in publicist.