Langur - opica, ki spremeni barvo

29. 11. 2017

Ste vedeli, da mladički nekaterih vrst opic spremenijo barvo? Čez čas se bo namreč oranžen mladiček spremenil v črno. Zakaj?

Zdaj zelo opazna oranžna barva naj bi spodbujala vse opičje sorodnike, da bodo skrbeli za mladiča. Kako skrbno si člani tropa langur opic mladiča podajajo po rokah, si lahko ogledaš v spodnjem videu.

Teden dni stara opica prebiva v živalskem vrtu v Ameriki. Oranžne opice langur, ki se spremenijo v črne, najdemo na Kitajskem, v Vietnamu in v Laosu. Na svetu naj bi jih bilo le dva tisoč in spadajo med ogrožene vrste.Teden dni stara opica prebiva v živalskem vrtu v Ameriki. Oranžne opice langur, ki se spremenijo v črne, najdemo na Kitajskem, v Vietnamu in v Laosu. Na svetu naj bi jih bilo le dva tisoč in spadajo med ogrožene vrste.

Se ti zdi zanimivo, da bodo zanjo skrbeli vsi? Temu pojavu, ko za mladička skrbijo tudi drugi sorodniki in ne le njegovi starši, rečemo "alloparenting", pri čemer "parenting" pomeni starševstvo.

Z oranžnim kožuhcem naj bi bila deležna več ljubezni in pozornosti, zaradi česar je možnost za njeno preživetje veliko večja.Z oranžnim kožuhcem naj bi bila deležna več ljubezni in pozornosti, zaradi česar je možnost za njeno preživetje veliko večja.

Barva njenega kožuha bo postala črna v treh do šestih mesecih. Langurji živijo v gozdovih, kjer se prehranjujejo z listjem, sadjem, svetlicami in insekti. Zelo posebni pa so tudi zato, ker imajo kar dva želodca! V prvem se hrana – denimo zelo trdi listi – grobo razgradi, drugi želodček pa nalogo dokonča. So ene izmed najbolj družabnih opic, živijo v tropu po dvanajst živali. Pomagajo si pri skrbi za mladiče, na pomoč pa priskočijo tudi tiste opice, ki svojih še nikoli niso imele.

Živo oranžna mala opica je tudi veliko bolj opazna, kajne? Oglej si, kako skrbni so z njo člani njenega tropa!

Foto: EPA
Video: APTN
E. V.