Veliki brat za otroke

9. 1. 2017

Ste zaradi otrokove varnosti kdaj razmišljali o tem, da bi ga nadzorovali s sodobno tehnologijo?

Tehnologija nam dopušča večjo povezanost in dosegljivost, obenem pa se je življenje zaradi nje izjemno spremenilo. Sledenje otrokom s pomočjo tehnologije je etično vprašljivo, obenem pa v izjemnih primerih omogoča nadzor, ki lahko prepreči, da bi se otroku zgodilo kaj hudega. Na trgu je na voljo več mobilnih aplikacij, ki omogočajo sledenje in komuniciranje z otrokom na daljavo. Bolgari pa so na področju nosljive tehnologije v ta namen razvili zapestno uro MyKi Watch, ki smo jo testirali tudi na MMC.

Ura je namenjena predvsem mlajšim otrokom (tja do 10 let), ki imajo veliko obšolskih obveznosti ali so preprosto radi zunaj in katerih starši bi radi bili na tekočem, kje se njihov otrok zadržuje.Ura je namenjena predvsem mlajšim otrokom (tja do 10 let), ki imajo veliko obšolskih obveznosti ali so preprosto radi zunaj in katerih starši bi radi bili na tekočem, kje se njihov otrok zadržuje.

V uro je vgrajen sprejemnik signalov GPS, ki je ves čas vklopljen. Straši lahko z aplikacijo v vsakem trenutku vedo, kje je njihov otrok, pogledajo pa lahko še, ali se otrok premika in kje vse je bil v določenem časovnem obdobju. Prav tako je mogoče določiti, da aplikacija, ki je povezana z uro sporoči, če se otrok premika hitreje od določene hitrosti (da se na primer vozi v kakšnem vozilu) ali če otrok zapusti določeno varno območje, ki se ga določi na zemljevidu. Z aplikacijo je mogoče v vsakem trenutku vzpostaviti klicno povezavo z uro ali poslati govorno sporočilo.

Ura je prek mobilnega omrežja vedno povezana s posebno aplikacijo (za Android in iOS), ki si jo starši brezplačno naložijo na svoj telefon in prek katere spremljajo, kaj se z njihovim otrokom dogaja.Ura je prek mobilnega omrežja vedno povezana s posebno aplikacijo (za Android in iOS), ki si jo starši brezplačno naložijo na svoj telefon in prek katere spremljajo, kaj se z njihovim otrokom dogaja.
Na levi strani ure sta vhod mikro USB za priklop polnilnika in posebna tipka SOS, s katero se opravi klic na označeno številko, hkrati pa se pošlje sporočilo staršem v aplikacijo. Na zadnji strani ure je senzor bližine, ki vsakokrat, ko otrok umakne uro z zapestja, pošlje o tem sporočilo staršem v aplikacijo. Več o uri MyKi Watch lahko preberete tukaj.

E. V.
Foto: MMC RTV SLO