Vsakdo je lahko kot dedek Mraz!

5. 12. 2016

Nekateri otroci se v decembrskem času ves čas kopljejo v darilih, številni pa nimajo zagotovljenih niti osnovnih potrebščin. Zdaj je čas, da lahko tem vsakdo pomaga po svojih najboljših močeh. Poglejmo, kako!

Da bi tudi ti otroci, ki imajo tudi čisto "vsakdanje" želje, v decembrskem času dobili darila, že četrto leto zapored skrbijo v projektu Trije zimski botri. In čeprav si, tako kot drugi otroci, želijo tudi igric, čokolade in igrač, so med njihovimi željami prepogosto tudi želje po toplih čevljih, toplih oblačilih, zdravju, službah za starše in varnem domačem okolju.

Eno izmed pisem dedku Mrazu. Ja, želje so lahko tudi zelo skromne. Eno izmed pisem dedku Mrazu. Ja, želje so lahko tudi zelo skromne.

"Dedek Mraz, prosim pelji me na lutkovno predstavo, prosim za skodelico za čaj" in "ali mi lahko prineseš žvečilne gumije", so le nekatere "želje" iz pisem otrok iz socialno ogroženih družin iz vse Slovenije, ki jih zbira Zveza prijateljev mladine Moste - Polje.

Želje, tako skromne in tako majhne, jasno kažejo, da se stisk družin zavedajo tudi otroci. Še bolj prizadenejo pisma, v katerih ni želja po tipičnih otroških novoletnih darilih, ampak želja po zdravju in zaposlitvi. "Kupi mi kakšno igrico, če pa nimaš dovolj denarja, pa si želim samo, da bi se moj očka pozdravil in bi mami dobila službo," tako Dedku Mrazu piše Karmen.

Karmen si želi, da bi ati ozdravel in da bi mamica dobila službo. Karmen si želi, da bi ati ozdravel in da bi mamica dobila službo.

Kako pomagati?
Če torej želite osrečiti otroka iz socialno ogrožene družine, se prijavite na spletni strani projekta Trije zimski botri. Posredovali vam bodo tri pisemca, vi pa izberete pismo tistega otroka (ali tistih), katerega želje želite uresničiti. Dobili boste vse potrebne informacije, tudi o tem, kako oddati/poslati darilo, vanj pa lahko priložite tudi svoje sporočilo. Kot so povedale prostovoljke, so otroci namreč zelo veseli, če jih darovalec nagovori tudi v besedi. Rok za prijavo je 14. december.

Na Zvezi prijateljev mladine Moste - Polje so zapisali še:
"V Sloveniji je več kot 50.000 otrok, ki živijo na pragu revščine. Vsak od njih ima sanje in želje in številni med njimi verjamejo, da jim bo kakšno skrito željo uresničil vsaj eden od dobrih zimskih mož. Veliko otrok je vse leto prikrajšanih, skrivajo svojo revščino in le nemo opazujejo, kakšne priložnosti imajo njihovi vrstniki. Tudi sami si želijo priložnosti in bi radi vsaj enkrat v letu pred sošolci in prijatelji pokazali svojo srečo."

To srečo jim lahko pomagate ustvariti z izpolnitvijo želja, ki jih zaupajo le dobrim zimskim botrom. Izpolnjujete več kot le novoletne želje, saj z darili polepšate njihove dni in v njihova življenja vnašate upanje, s čimer jim uresničujete sanje.

A. K. K. in T. M.
Foto: Pisma otrok

SLONTASTIČEN POZOR!

2. del angleške šole, ki jo imamo na Bansijevi spletni strani že četrto sezono, je tukaj! Na voljo bo do ponedeljka, 1. oktobra do 7. ure.