Danes je dan za zaljubljene

14. 2. 2019

14. februarja praznujemo valentinovo. Pravimo mu tudi dan zaljubljenih.

Valentinovo sicer ni značilen slovenski praznik oziroma "tematski dan", kot bi mu lahko rekli. K nam je to praznovanje prišlo v zadnjih nekaj desetletjih.

Imate tudi vi morda v šoli svojo simpatijo?
Če ja, je danes pravi dan, da to razkrijete, hehe.

Kdo pa sploh je Valentin?

God svetega Valentina (torej 14. februar) se pri nas že dolgo praznuje, vendar je imel drugačen pomen. Poznan je pregovor, da Valentin - prvi spomladin (pomladni svetnik) - prinese ključ od korenin, zato se po starem kmečkem koledarju na ta dan začne prvo delo v vinogradih in na vrtovih. Ta dan naj bi bil torej neuradni začetek pomladi in novega življenja. V Beli krajini pravijo, da se z valentinovim začne prvi spomladanski dan.


Med Slovenci naj bi bilo valentinovo najbolj priljubljeno na Primorskem, pa tudi v osrednji Sloveniji. V Štmavru pri Gorici se s prvo nedeljo po Valentinu začne sezona vaških praznikov na Goriškem. Na ta dan praznujejo tudi praznik štrukljev.

Kot dan zaljubljencev se valentinovo praznuje šele v sodobnem času. Tako pojmovanje praznika je prišlo k nam iz Nizozemske.

Vedeti pa je treba, da je današnji praznik valentinovega izredno skomercializiran in se ukvarja le še s tem, kakšno darilo pokloniti.

Preverite tudi rubriko Ustvarjaj z Bansijem, v katerem smo predstavili nekaj ustvarjalnih idej za valentinovo:

- Valentinova pobarvanka

- Valentinovo stojalo za fotografije


- Valentinov srček

T. M.
Foto: BoBo

SLONTASTIČEN POZOR!