Starši, spletno ustrahovanje je huda reč!

4. 10. 2016

Izsledki raziskave so pokazali, da spletno ustrahovanje povzroča depresijo, nočne more in anoreksijo. In veliko bolj trpijo otroci kot starši - če sploh izvedo za to. Zato pozor - starši, spremljajte vedenje svojih otrok! 

Spletno ustrahovanje je veliko večja grožnja za otroke, kot to mislijo starši. To razkriva raziskava Growing Up Online – Connected Kids, ki sta jo izvedla Kaspersky Lab in inštitut iconKids & Youth. Pri večini mladih žrtev se namreč posledice odražajo kot zdravstvene težave in težave s socializacijo. 

Otroci med 8. in 16 let so na to grožnjo bolj pozorni kot njihovi starši. Raziskava je namreč pokazala, da 13 odstotkov otrok in 21 odstotkov staršev spletno ustrahovanje dojema kot neškodljivo. Ob tem se 16 odstotkov vprašanih otrok bolj boji spletnega ustrahovanja kot tistega v realnem življenju, polovica otrok pa se obeh oblik ustrahovanja boji enako.

Starši ne bi smeli podcenjevati nevarnosti spletnega ustrahovanja. Čeprav so 4 odstotki vprašanih otrok že bili žrtev te grožnje (pri ustrahovanju v realnem življenju ta delež znaša 12 odstotkov), so bile v 7 od 10 primerih posledice za otroke travmatične.

Ustrahovanje po spletu resno vpliva na čustveno stanje otrok: starši 37 odstotkov žrtev so izpostavili nizko samozavest otrok, 30 odstotkov je navedlo poslabšanje učne uspešnosti in 28 odstotkov celo depresijo. Še več, 25 odstotkov staršev je izpostavilo, da je spletno ustrahovanje motilo običajne spalne navade otrok in jim povzročalo more (21 odstotkov). 26 odstotkov staršev je opazilo, da so se njihovi otroci pričeli izogibati druženju z vrstniki, 20 odstotkov pa jih je pri otrocih zaznalo anoreksijo.

Če začutite, da vam sporočila na spletu povzročajo strah, takoj reagirate in to zaupajte nekomu. To velja tako za odrasle kot seveda tudi za najstnike. Če začutite, da vam sporočila na spletu povzročajo strah, takoj reagirate in to zaupajte nekomu. To velja tako za odrasle kot seveda tudi za najstnike.

Raziskava tudi kaže, da otroci pogosto skrivajo soočenje s spletnim ustrahovanjem pred starši. To še otežuje zaščitniško vlogo staršev, a na srečo zagotavljanje varnosti otrok ni povsem nemogoče.

"V prizadevanjih za zaščito pred nevarnostmi ne smemo pozabiti, da otroci ne živijo le v realnem, temveč tudi v virtualnem svetu. Ta je zanje prav tako resničen. Na internetu se otroci družijo, učijo novih stvari, zabavajo in, na žalost, se lahko znajdejo tudi v neprijetnem položaju. Spletno ustrahovanje je ena najnevarnejših stvari, s katero se otrok lahko sooči na internetu. Lahko ima negativen vpliv na otrokovo psihološko zdravje in pusti trajne posledice. Najboljša rešitev v tem primeru je, da se starši z otrokom pogovorijo. Hkrati naj uporabljajo programsko opravo za izvajanje starševskega nadzora, ki jih opozarja na sumljive spremembe na otrokovih profilih na družbenih omrežjih."

Andrei Mochola, vodja oddelka varnostnih rešitev za končne uporabnike pri Kaspersky Labu.

T. M.
Foto: Foto: Srdjan Živulović/Bobo