O izumrtju dinozavrov

17. 8. 2016

Morda misliš, da so izumrli ... Kaj pa če to ni čisto res?

Golob, sraka, pingvin in noj so še kako živi in zaradi njihovega družinskega debla spadajo med dinozavre, skupaj s čisto vsemi drugimi ptiči. Vsi so namreč potomci majhnega zobatega dinozavra s peresi, ki je pred 66 milijoni let še hodil po našem planetu.

Dinozavri naj bi se pojavili že 170 milijonov let nazaj, zato je bilo zelo težko ugotoviti, zakaj svežih odtisov njihovih tac po sprehodu danes ne moremo več videti. Dinozavri naj bi se pojavili že 170 milijonov let nazaj, zato je bilo zelo težko ugotoviti, zakaj svežih odtisov njihovih tac po sprehodu danes ne moremo več videti.
Znanstveniki so na podlagi fosilov, kot rečemo naravnim ostankom včasih živih snovi v naravi, ugotovili, da so se v času, ko so dinozavri izginili, dogajale velike podnebne spremembe. Zaradi močne ohladitve ozračja, ki se ji niso uspeli prilagoditi, je bilo dinozavrov vedno manj. Na njihovo popolno izginotje pa je vplival še veliki dogodek.

Lia, kateri pa je tvoj najljubši dinozaver? Če ga še nisi izbrala, pokukaj med vsa njihova nenavadna imena.
Bansi

Foto: EPA
E. V.

SLONTASTIČEN POZOR!

Že tretjo sezono je tukaj tečaj angleščine samo na Bansijevi spletni strani. Vse do 4. decembra 2017. Vsak ponedeljek nov del. Čas za ogled posameznega dela je natanko en teden. 
5. del (do 23.10. do 7.00 zjutraj)