Pokemon Go: Zakaj da, zakaj ne?

6. 8. 2016

Letošnje poletje je prav gotovo zaznamovano z mobilno igro Pokemon Go. Igrajo jo po vsem svetu, Izredno priljubljena je tudi v Sloveniji, še posebej med mladimi. Pa je res tako zelo velika "izguba časa", če jo igrajo maldi? Ima morda tudi kakšne pozitivne učinke? Kako bi morali starši "bdeti" nad šolarji, da le-ti ne bi pretiravali z igranjem in da jih ne bi Pokemon popolnoma obsedel? 

Za tiste, ki igre morda ne poznate, naj razložimo nekaj osnov: V njej igralci v resničnem svetu hodijo od lokacije do lokacije in lovijo digitalne pošastke Pokemone. Igra ponuja še veliko več kot le lov. Še več osnovnih informacij lahko preverite v videoprispevku iz Dnevnika:

Kako postopati, če učence igra preveč zasvoji, o tem, katere so pa tudi pozitivne lastnosti ter negativne pasti te priljubljene igre, smo za nasvete oziroma odgovore na naša vprašanja prosili sodelavko točke osveščanja o varni rabi interneta SAFE.SI, Ajdo Petek.

Kakšne so predvsem pozitivne lastnosti igre Pokemon Go?

Največja prednost igre Pokemon GO je to, da je družabna in nas spravi v gibanje. Torej igralec ne sedi doma za računalnikom, ampak se s svojim mobilnim telefonom odpravi na lov ven v svojo okolico. Prav tako ima igra družabne elemente in nekatere naloge v njej lahko opravimo le s soigralci. Zanimiva pozitivna lastnost igre so tudi PokeStopi, kjer si lahko igralec pridobi določene predmete, ki jih v igri potrebuje (virtualna jajca in žoge). Ti PokeStopi pa so postavljeni poleg zgodovinskih obeležij, spomenikov in umetniških inštalacij, kar igri dodaja tudi določeno izobraževalno vrednost.

Katere pa so lastnosti, ki so pri igranju mladih najbolj negativne in zakaj so negativne?

Negativna lastnost, na katero se največ opozarja, je možnost fizičnih poškodb. Ker Pokemone lahko lovimo le tako, da v svet gledamo preko svojega mobilnega telefona in tako nismo pozorni na okolico, promet, se nam lahko zgodi nesreča, padec ipd. Igre nikakor ne smemo igrati med vožnjo avtomobila ali kolesa! Včasih pa so Pokemoni tudi na težko dostopnih ali nevarnih mestih. Aplikacija omogoča tudi nakupe znotraj nje, zato je treba biti pozoren, da otroci ne naredijo kakšnih nepredvidenih stroškov. Najbolje je, da možnost nakupovanja v nastavitvah izklopimo. Tu so tudi opozorila glede osebnih podatkov, ki jih aplikacija zbira in kako jih naprej uporablja. Igra ima omejitev uporabe 13 let, sicer je potrebno dovoljenje staršev.

 Igrica je sestavljena iz več faz. Najprej kreirate svoj profil in lahko začnete odkrivati Pokemone v vaši bližini. Pokemon se pojavi na vašem zaslonu, vi pa ga morate uloviti s pokeballom, virtualno žogo, s katero ga morate zadeti. Žoga se ustavi pred pokemonom, se razžarči in tako "ugrabi" Pokemona.Igrica je sestavljena iz več faz. Najprej kreirate svoj profil in lahko začnete odkrivati Pokemone v vaši bližini. Pokemon se pojavi na vašem zaslonu, vi pa ga morate uloviti s pokeballom, virtualno žogo, s katero ga morate zadeti. Žoga se ustavi pred pokemonom, se razžarči in tako "ugrabi" Pokemona.

Zakaj menite je igra dosegla tako veliko uporabnikov in popularnosti?

Poleg zgoraj omenjenih prednosti, da igro lahko igramo zunaj v resničnem svetu s pomočjo obogatene resničnosti na našem pametnem telefonu ter njene družabne narave, ima gotovo nekaj pri vsem tudi odličen trenutek, ko je bila lansirana. Gre za poletni čas, ko imamo vsi več časa, sploh pa otroci, ki imajo počitnice, za lov na virtualne pošasti pa je ustrezno tudi poletno vreme.

Kolikšna je še vedno zdrava meja igranja pri osnovnošolcih in srednješolcih?

Nemogoče jo je določiti kar počez, odvisna je od zrelosti otrok, ne le starosti. Pomembno je, da starši ocenijo zrelost svojega otroka in opazujejo, kako igra nanj vpliva. Predvsem je treba biti pozoren, da ne zanemarja ostalih aktivnosti in obveznosti, stvari, ki ga veselijo, druženja s prijatelji, družinskih in ostalih obveznosti, ki jih ima.

Kako kot starš odreagirati, ko otrok prične kazati simptome zasvojenosti z igro Pokemon Go?

Zelo pomembno je poskušati delovati že preventivno z nekimi smiselnimi, skupaj z otroki postavljenimi družinskimi pravili igranja. Če pa gre zadeva predaleč, da je sami ne zmoremo več obvladovati, poiščimo pomoč strokovnjaka. Pri nas je že kar nekaj organizacij, kamor se lahko obrnemo pri zasvojenosti z igrami (na primer v Ljubljani in v Izoli Logout …).

Kako pa je s socialnim vidikom te igre? Ker je tovrsten del zelo močan, je tudi v tem segmentu kakšen pozitiven in negativen vidik! Kaj bi izpostavili?

Seveda družabni vidik privlači in je pozitiven, ima pa lahko tudi negativne plati: otroke je dobro opozoriti na previdnost pri interakciji z neznanimi ljudmi, ki ji zaradi igre srečujejo v resničnem svetu, na primer v »telovadnicah« (Gym), kjer se zbirajo igralci.

Iz radijske oddaje Intelekta:

 

Igra Pokemon Go igralce pripravi do tega, da gredo s svojim telefonom po cesti in iščejo Pokemone. To je tudi njen namen.Igra Pokemon Go igralce pripravi do tega, da gredo s svojim telefonom po cesti in iščejo Pokemone. To je tudi njen namen.

 Tanja Mojzer

 Foto: Žiga Živulović Jr./BoBo (iz prvega dogodka Pokemon Go Slovenija na Prešernovem trgu) 
Video in avdio: RTV