Na pomoč! Čebela me je pičila!

9. 7. 2017

Poletje je čas, ko so žuželke, kot so ose in čebele še posebej dejavne. Obožujejo pa tudi sladko hrano, kot je na primer sladoled, pa tudi meso in zelenjavo. Kaj storiti, če nas katera od teh žuželk piči? 

Čebele po navadi ne pičijo kar tako, ampak le če se počutijo ogrožene in če jih lovite ali mahate z rokami. Čebele po navadi ne pičijo kar tako, ampak le če se počutijo ogrožene in če jih lovite ali mahate z rokami.

Rdeča in žive barve privlačijo vse živali, tudi žuželke

Radovedne žuželke imajo rade močne barve, zato je glede tega priporočljivo, da imate oblačila, ki so bolj nevtralnih in temnih barv. Samo poletje je sicer rezervirano za svetle barve, tako da tukaj bo potreben nekakšen kompromis. Žuželke imajo rade tudi močne vonje, saj jih to spominja na cvetlice. Zato so jim tako privlačni sladki sokovi in parfumi. 

Kdaj k zdravniku?

Če se stanje ne izboljša, vas morajo starši odpeljati k zdravniku. Tja pa morate obvezno tudi, če vas je pičila v predel dihalnih poti ali če ste na strup alergični. Na voljo so namreč posebna zdravila, ki preprečijo morebitno hujšo reakcijo.

Tanja Mojzer
Foto: Žiga Živulović jr./Bobo