Poletje, čas ko rastejo olive!

20. 6. 2017

V poletnem času se ob morju zagotovo peljete ali sprehajate kdaj mimo dreves, ki imajo trdno in mogočno deblo, listi so pa majhni, a precej debeli. Na njih so posebni majhni in okrogli sadeži. Za katero drevo gre?

Naj vam razkrijemo skrivnost - to so oljke. 

Gre za drevesa, ki jih najdemo v sredozemskem pasu - oziroma najpogosteje nekje blizu morja. Dobro namreč uspevajo na sredozemski apnenčasti zemlji. Pri nas uspevata dve podvrsti: divja oljka in gojena oljka. 

Njihov plod se imenuje oliva. No, to pa zagotovo poznate, kajne? 

Poznamo veliko različnih vrst oliv, razlikujejo se po barvi in velikosti. Sicer pa so najpogostejše olive zelene in črne. Katere so vam ljubše?

Nasadi oljk. Nasadi oljk.

Olive se uporabljajo v prehrani in seveda tudi kozmetiki za vse mogoče vrste krem, šamponov, parfumov in podobno. Olive se uporabljajo v prehrani in seveda tudi kozmetiki za vse mogoče vrste krem, šamponov, parfumov in podobno.

Tudi oljčni listi so zelo zdravilni. Iz njih lahko skuhate čaj. Tudi oljčni listi so zelo zdravilni. Iz njih lahko skuhate čaj.

Olive dozorijo v jesenskem času. Tako pa so videti na drevesu, ko so že skoraj zrele. Olive dozorijo v jesenskem času. Tako pa so videti na drevesu, ko so že skoraj zrele.

Olive! Katere bi izbrali? Olive! Katere bi izbrali?

Pišite nam na bansi@rtvslo.si in napišite, ali vam je okus oliv všeč ali ne. Imajo namreč tak res poseben okus in pravijo, da olive ali obožuješ ali jih sploh ne maraš. No, ja, tisto eno ali dve na pici pa le pojeste, kajne? 

Tanja Mojzer

Foto: Srdjan Zivulovic/Bobo, Borut Zivulovic/ Bobo