Kako se na dopustu povezati z družino in s seboj?

18. 7. 2016

Dopust je čas, ko je družina morda izjemoma 24 ur na dan skupaj, kar lahko vpliva tudi na družinsko dinamiko.

Kaj nam ta morda govori, če je na dopustu več prepirov in nemira kot sicer, ko je vsak umaknjen v svojo rutino, pojasnjuje psihologinja in specializantka transakcijske analize Alenka Somensary, ki opozarja še, da vse več staršev - predvsem mam - svoje otroke doživlja kot "projekt".

Da bi se na dopustu družina bolj povezala, je pomembno, da sprejmemo nekaj dogovorov, na primer: omejitev uporabe pametnih telefonov in tabličnih računalnikov, oziroma se dogovorimo, kdaj jih uporabljamo. Pomembno je, da te dogovore upoštevajo tudi starši.Da bi se na dopustu družina bolj povezala, je pomembno, da sprejmemo nekaj dogovorov, na primer: omejitev uporabe pametnih telefonov in tabličnih računalnikov, oziroma se dogovorimo, kdaj jih uporabljamo. Pomembno je, da te dogovore upoštevajo tudi starši.

Na kakšen način lahko starši pripomorejo k temu, da se v času dopusta družina bolj poveže? 

Večinoma se dopust začne z velikimi načrti in pričakovanji, kdaj bomo vstali, kdaj bo zajtrk, kaj vse bomo počeli pred kosilom in med vsem, kar bomo počeli, se bomo vsi smehljali. Tako zmanjka sproščenosti in spontanosti in takoj, ko smo obremenjeni s tem, kaj še je treba, postane vse skupaj stresno in teren za konflikt je pripravljen. Prav tako je eden izmed razlogov, da je lahko na dopustu več prepirov, tudi to, da več časa preživimo skupaj in zato imamo več priložnosti za tiste lepe trenutke, pa tudi več priložnosti za konflikte. Starši lahko pripomorejo k temu, da se družina bolj poveže že s tem, da so sproščeni, da ne skušajo nadomestiti pomanjkanja časa skozi vse leto v dvotedenskem dopustu, da dovolijo, da vsak družinski član počne tudi kaj čisto sam in po svoji volji, da ne načrtujejo preveč dejavnosti in da se zavedajo, da so konflikti in različna mnenja, želje, potrebe nekaj normalnega. Tako kot skozi vse leto tudi na dopustu potrebujemo vsak svojih pet minut.

Starši pogosto »ne dovolijo« dolgočasja in brezdelja in v ta namen nastane tudi konflikt. V redu je, če otroku dovolimo, da se samozaposli, poišče sam dejavnost  zase, in to bo počel, ko mu bo lasten dolgčas postal neprijeten.Starši pogosto »ne dovolijo« dolgočasja in brezdelja in v ta namen nastane tudi konflikt. V redu je, če otroku dovolimo, da se samozaposli, poišče sam dejavnost zase, in to bo počel, ko mu bo lasten dolgčas postal neprijeten.

Dopust je tudi čas, ko imajo starši nekaj več časa za svoje otroke. Koliko časa naj bi bili - v smislu popolne pozornosti - na voljo svojim otrokom?

Koliko časa naj bi bili starši na voljo otrokom - v smislu popolne pozornosti -, je med drugim odvisno tudi od starosti otroka. Otroci imajo različne potrebe glede pozornosti in naloga staršev je, da jih prepoznajo in se nanje ustrezno odzovejo. Skupno in kakovostno preživet čas ni samo igra, je tudi prijeten pogovor ob zajtrku, skupna priprava obroka, sprehod itd. Pomembno je, da vsi družinski člani prispevajo k dobremu vzdušju, da so otroci vključeni in soodgovorni za kakovostno preživljanje skupnega časa. Starši so tisti, ki odločajo, kdaj in kako bo družina nekaj počela, ni pa treba, da so starši animatorji prostega časa. S tem pogosto ubijejo kreativnost in dobro voljo. Čisto v redu je, če se otrok dolgočasi.

Čisto v redu je, če otroku razložimo, da potrebujemo čas zase, da smo tu za njega, če nas bo potreboval, vendar ne ta hip.Čisto v redu je, če otroku razložimo, da potrebujemo čas zase, da smo tu za njega, če nas bo potreboval, vendar ne ta hip.

Kako naj starši pristopijo k otroku, kadar ta težko razume, da starši tudi potrebujejo čas zase, še posebej na dopustu?

Pomembno je, da je dopust prijeten za vse. Starši pogosto iz občutkov krivde zaradi pomanjkanja časa med letom želijo nadomestiti to s časom med dopustom. Postanejo obremenjeni s tem, kaj bodo počeli, pravzaprav, kaj bi morali početi in načrtujejo dejavnosti. Pomembno je, da je prijetno vsem, tudi starši potrebujejo čas zase. Seveda je dolžina odsotnosti odvisna od starosti otroka. Lahko mu ponudimo dejavnost, povemo, kaj lahko počne sam, dokler se mu ne pridružimo.

Foto: EPA in osebni arhiv Alenke Somensary
E. V.