Vpliv zvoka na otroka!

10. 11. 2016

Starši, morda niste vedeli, a zvok igra v življenju otroka in tudi že dojenčka v trebuščku izjemno velik vpliv. Z njim lahko ustvarimo prijetno nežnost ali pa tudi neprijetno vznemirjenost, tesnobo in celo agresijo.

Kot vam je verjetno znano, že sam ton glasu, ko govorimo z otrokom, ima neverjetno velik vpliv. Ista vsebina, ki jo enkrat povemo z vreščečim in agresivnim, razburjenim glasom, ima popolnoma drug učinek, če jo povemo nežno, umirjeno in s primerno glasnostjo.

 Zvok morja velja za prijeten zvok tako za otroke kot odrasle. Zvok morja velja za prijeten zvok tako za otroke kot odrasle.

Frekvenca je pogostost zvoka - na primer, kako pogosto zaniha struna na glasbilo, naše glasilke ali kakšen drug vir zvoka.

Dr. Urban Burnik

Zvok sicer zaznavamo s pomočjo čutila za sluh.

 Vzrok sicer na nas in na otroka vpliva na štiri glavne načine: 

- Fiziološki (s pomočjo zvokov se v človeškem telesu sprožajo hormoni). 
- Psihološki (glasba je tukaj na prvem mestu, kajti vpliva na naša čustvena stanja). Če mi ali otroci poslušajo kakšno žalostno glasbo, postanejo žalostni, če veselo, postanejo veseli, razigrani. Tudi narava s svojimi zvoki (valovanje morja, ptičje petje in podobno) vpliva na nas in otroke. Večinoma so ti zvoki prijetni in nam vzbujajo prijetne občutke. 
- Kognitivni (to pomeni, da ne morete razumeti obeh ljudi, ki govorita hkrati).
- Zvok pa sicer vpliva tudi na vedenje (če poslušate razigrano glasbo, ste razigrani, vas kar pritegne, da bi plesali. Če npr. rap glasbo, bi kar malce zarepali).

Glasbo uporabljam pri terapijah, saj glasba hrani možgane. Zato se glasba lahko uporablja pri ljudeh in otrokih, ki imajo težave s poslušanjem. S tem, ko izboljšate poslušanje, izboljšate skoraj vse funkcije, ki so sicer malce omejene (motorične sposobnosti, pisanje, igranje na instrument, govor, jezik, komunkacija, socializacija ...)

Elza Sabolič, defektologinja in logopedinja.

Še več informacij, nekoliko bolj znanstvenih, o zvoku in njegovem vplivu na odrasle in otroke, si lahko ogledate v tem videoposnetku iz oddaje Ugriznimo znanost. 

 

T. M.
Foto in video: Ugriznimo znanost, oddaje na TV Slovenija