Vrtnice so rože svečanosti!

30. 5. 2017

Vsi poznamo vrtnice - te čudovite rože, katerih velika posebnost so trni. Ste vedeli, da obstaja okrog 10.000 različnih sort teh omamno dišečih rož? 

"V Sloveniji je težko najti vrt, kjer vrtnic ne bi bilo. Ljudje imajo načeloma vrtnice zelo radi ali pa jih ne marajo. Nekega vmesnega mlačnega odnosa skorajda ni," je mnenja velik ljubitelj in strokovni poznavalec vrtnic, avtor več knjig, Matjaž Mastnak."V Sloveniji je težko najti vrt, kjer vrtnic ne bi bilo. Ljudje imajo načeloma vrtnice zelo radi ali pa jih ne marajo. Nekega vmesnega mlačnega odnosa skorajda ni," je mnenja velik ljubitelj in strokovni poznavalec vrtnic, avtor več knjig, Matjaž Mastnak. Nekatere sorte vrtnic dišijo bolj, nekatere manj. Nekatere sorte vrtnic dišijo bolj, nekatere manj.

Velik poznavalec vrtnic, avtor več knjig in tudi šolski profesor je na enem od predavanj razkril, da so bile vrtnice že vso zgodovino simbol prestiža, pomembnosti in svečanosti.

V času vladavin kraljev so bile namenjene izključno višjim slojem. Pa tudi sicer so vse do danes ohranile status pomembnosti, svečanosti in si jih poklanjajo osebe, ki si res veliko pomenijo. Poklonimo lahko samo eno vrtnico ali pa kar cel šopek. 

Vrtnice si načeloma poklanjamo ob slovesnih priložnostih. Pa tudi ob osebnih praznikih in življenjskih prelomnicah (porokah, rojstvu otrok, dan žena, materinski dan in podobno). Še vedno so torej ohranile določen status pomembnosti, svečanosti ter prestiža.

"Sicer pa so velik razcvet in sploh pomembnost vrtnice doživele v času Napoleona. Napoleon je namreč svoji ženi Josephine omogočal vse, imela je velik vrt in veliko časa. In kaj začne početi ženska, ki ima preveč časa? Ja, začne se ukvarjati z vrtnicami," je na predavanju o vrtnicah hudomušno razložil avtor več knjig o teh dišečih rožah Matjaž Mastnak, tudi višješolski predavatelj hortikulture, gozdarstva in lovstva. 

Slovenci in vrtnice

Kot pravi, je v Sloveniji težko najti vrt, kjer vrtnic ne bi bilo. Ljudje imajo vrtnice načeloma zelo radi ali pa jih ne marajo. Nekega vmesnega mlačnega odnosa skorajda ni. "Glede na to, da smo Slovenci takšni, da se enkrat naselimo in potem precej redko selimo, so marsikje na vrtovih vrtnice še tistega datuma, ko je bila zgrajena hiša. Redko so jih zamenjali s kakšnimi drugimi rožami, ki so morda manj problematične za vzdrževanje," navaja Matjaž Mastnak.

So vrtnice zahtevne rože?

"Če bi rekel, da so vrtnice nezahtevne, bi zavajal. Vrtnice so rože, ki vračajo toliko, kolikor vanje vložimo. Idealno je, če so okopane, obrezane, oskrbovane. Obstajajo rožni grmi, ki jih posadimo tako kot kateri koli drug grm, pa bodo rastle same zase - recimo gredne enobarvne vrtnice. Ampak načeloma, če niso ustrezno oskrbovane, lahko sčasoma dobijo pike ali uši," pove bistvene podatke o vrtnicah. Vsem, ki sadijo vrtnice na novo, svetuje, naj se dobro pozanimajo o njih. "V Sloveniji imamo dve glavni območji za vrtnice: eno je Primorska z vrtnicami, ki so sredozemske, se pravi takšne, ki niso tako odporne proti mrazu; drugo območje pa je v celinski Sloveniji."

Tanja Mojzer, Foto: Tanja Mojzer in BoBo (od 5. fotografije naprej): Žiga Živulović/BoBo, Tina Kosec/ Bobo, Srdjan Živulović/BoBo.

  • Nekaj različnih sort vrtnic.
  • Matjaž Mastnak!
  • Rdeča vrtnica, ki je simbol velike ljubezni.