O cepljenju

16. 2. 2018

Moja zvesta dopisovalka Karin se sprašuje, kako deluje cepljenje.

Pa poglejva, Karin. Človeško telo se je sposobno boriti proti virusom in okužbam. To mu omogoča poseben varnostnik, ki mu rečemo imunski sistem. Ko imunski sistem zazna, da je telo ogroženo, sproži razvijanje protiteles -majhnih vojakov, ki se borijo proti telesu nevarnim virusom.

Majhne količine posebej pripravljenih virusov z injekcijo vstavimo v telo, temu rečemo cepljenje.Majhne količine posebej pripravljenih virusov z injekcijo vstavimo v telo, temu rečemo cepljenje.
Ko so virusi v telesu, imunski sistem aktivira izgradnjo protiteles. Ti vojaki potem v spanju podobnem stanju skoraj za zmeraj ostanejo v pripravljenosti, če bi kdaj prišlo do prave okužbe s katerim izmed virusov. Tej pripravljenosti rečemo tudi imunost.

Karin, spraševala si me še, če cepljenje boli. Nekoliko boleče je le, ko zdravnik z injekcijo prebode kanček tvoje kože, da cepivo vstavi v podkožje. Ampak to ni nekaj, česar bi se morala bati, traja manj kot sekundo in na to izkušnjo boš takoj pozabila. Kot si pozabila že na nekaj drugih cepljenj, ki si jih že imela še kot majhna deklica. Predvidevam, da te v kratkem čaka cepljenje? Sporoči mi, kako je šlo.

Na tvoje drugo vprašanje o porodu, pa bom odgovoril jutri.
Lepo te pozdravljam,
Bansi

Foto: EPA
E. V.

SLONTASTIČEN POZOR!

Nikoli ni prepozno, da se naučite kakšnega plesa. Še celo Bansi zna plesati tango!