Kako dobro poznate tulipane?

19. 4. 2017

Tulipani zjutraj, ko vzide sonček, odprejo svoje cvetove, ko pa sonček zaide, se tudi tulipani odpravijo k počitku in zaprejo svoje cvetove. Znani pa so še po drugih zanimivostih. Vas zanima, kakšnih? 

V Sloveniji in tudi v tujini je navada, da so tulipani v gredicah okrog hiš in tudi v parkih. So zelo elegantne cvetlice. V Sloveniji in tudi v tujini je navada, da so tulipani v gredicah okrog hiš in tudi v parkih. So zelo elegantne cvetlice.

Izvirajo iz zahodne Azije in severne Afrike. Sicer pa je cvet tulipana simbol Turčije. Tulipan je tudi narodni simbol Madžarske, najdemo pa ga tudi v iranski zastavi. Ime "tulipa" ali "tulipant" je pomenilo turško pokrivalo. Z njegovo obliko je primerljiva oblika cvetov. Iz tega imena se je v Evropi razvila beseda turban, pa tudi tulipan. 

Tulipani, ki jih gojimo danes po vrtovih, so v srednjo Evropo prišli iz Turčije v 16. stoletju. Nemški poslanik na turškem dvoru jih je prvič videl na svojem potovanju v Carigrad. Tulipani, ki jih gojimo danes po vrtovih, so v srednjo Evropo prišli iz Turčije v 16. stoletju. Nemški poslanik na turškem dvoru jih je prvič videl na svojem potovanju v Carigrad. 

Tulipanove čebulice so najprej prišle v Evropo za prehranjevanja. Ker so čebulice namreč precej velike (kot manjši krompir), so bili ljudje mnenja, da se jih lahko poje. Šele pozneje so ugotovili, da niso užitne, zato so tulipani pridobivali lepotno veljavo.

Neka anekdota pravi, da je znan francoski pivovar zastavil celo pivovarno za samo eno čebulico tulipana.Neka anekdota pravi, da je znan francoski pivovar zastavil celo pivovarno za samo eno čebulico tulipana.

Tulipomanija je dosegla takšne razsežnosti, da je prodaja pristala na borzi, kjer je dosegla število 10 milijonov kosov prodanih čebulic. Vendar leta 1637 Nizozemska izda ukaz, s katerim konča tulipomanijo in čebulice se začne kupovati in prodajati tako kot vse drugo cvetje po normalnih trgovskih zakonih in cenah.

Že od nekdaj so tulipani simbol ljubezni in bogastva. Že od nekdaj so tulipani simbol ljubezni in bogastva.

Kakšne barve tulipanov pa so vam najbolj všeč? Pišite Bansiju na bansi@rtvslo.si. Kakšne barve tulipanov pa so vam najbolj všeč? Pišite Bansiju na bansi@rtvslo.si.  

T. M.
Foto: Jaka Vinšek/BoBo, Srdjan Živulović/BoBo, Žiga Živulović/BoBo, Tina Kosec/Bobo