Slovensko valentinovo!

12. 3. 2018

Po ljudskem izročilu je 12. marec gregorjevo. Temu dnevu rečemo tudi slovenski praznik zaljubljencev. Najbolj znano slovensko poimenovanje zanj pa je, da se takrat ptički ženijo.

Tukaj vidimo gregorčke. Majhne ladjice in druge umetnine s svečko, ki plavajo po Gradaščici v Ljubljani. Letošnja prireditev je potekala dan pred gregorjevim, torej včeraj, v nedeljo. Tukaj vidimo gregorčke. Majhne ladjice in druge umetnine s svečko, ki plavajo po Gradaščici v Ljubljani. Letošnja prireditev je potekala dan pred gregorjevim, torej včeraj, v nedeljo.

Sicer pa je bil sveti Gregor zavetnik rudnikov, zidarjev, izdelovalcev gumbov in pozamentov (našitkov), učenjakov, učiteljev, študentov; priporočale so se mu žene za rodovitnost, pomagal je zoper kugo (bolezen, ki je bila v tostem času zelo pogosta), predvsem pa je zavetnik glasbenikov, pevcev, pevskih zborov ter zborovskega in koralnega petja. Proslavil se je s tem, da je uredil cerkveno petje (gregorijanski koral). Upodabljajo ga v papeških oblačilih, pri sebi ima škofovsko palico, knjigo, pisalno pero ali goloba.

Tanja Mojzer
Foto: BoBo

SLONTASTIČEN POZOR!

Bansi je v naši slovenski največji v gumbarni Dolejši skuhal gumbe.
Kako?