Slovensko valentinovo!

12. 3. 2017

Po ljudskem izročilu je 12. marec gregorjevo. Temu dnevu rečemo tudi slovenski praznik zaljubljencev. Najbolj znano slovensko poimenovanje zanj pa je, da se takrat ptički ženijo.

Od kod sploh izvira gregorjevo?

Ko je veljal še stari julijanski koledar, je sveti Gregor, znan kot prinašalec luči, godoval prav na prvi spomladanski dan, ko je navadno že toplo. Ta svetnik je bil v resnici Gregor Veliki, rojen okoli 540 v Rimu in je veljal za idealnega papeža in cerkvenega učitelja. S tem, ko so leta 1582 spremenili koledarski sistem iz julijanskega v gregorjanskega, se je gregorjevo premaknilo nazaj, zato ga zdaj praznujemo 12. marca, in ne na prvi koledarski spomladanski dan (ki pa je 21. marca).

Tukaj vidimo gregorčke. Majhne ladjice in druge umetnine s svečko, ki plavajo po Gradaščici v Ljubljani. Letošnja prireditev je potekala dan pred gregorjevim, torej včeraj, v soboto. Tukaj vidimo gregorčke. Majhne ladjice in druge umetnine s svečko, ki plavajo po Gradaščici v Ljubljani. Letošnja prireditev je potekala dan pred gregorjevim, torej včeraj, v soboto.

Sicer pa je bil sveti Gregor zavetnik rudnikov, zidarjev, izdelovalcev gumbov in pozamentov (našitkov), učenjakov, učiteljev, študentov; priporočale so se mu žene za rodovitnost, pomagal je zoper kugo (bolezen, ki je bila v tostem času zelo pogosta), predvsem pa je zavetnik glasbenikov, pevcev, pevskih zborov ter zborovskega in koralnega petja. Proslavil se je s tem, da je uredil cerkveno petje (gregorijanski koral). Upodabljajo ga v papeških oblačilih, pri sebi ima škofovsko palico, knjigo, pisalno pero ali goloba.

Tanja Mojzer
Foto: BoBo