Zakaj praznujemo dan žena?

8. 3. 2017

Danes praznujemo dan žena. Gre za mednarodni dan žensk, ki ga vsako leto praznujemo 8. marca.

Praznuje se v številnih državah sveta od leta 1917. 8. marca tega leta so se namreč začeli protesti v Petrogradu (danes se imenuje St. Peterburg). 

Dan žena ni na koledarju označen kot dela prost dan, a kljub temu ga praznujemo tako, da se ženskam podarijo ali vsaj namenijo lepe besede in majhne pozornosti. Včasih ženske v primerjavi z moškimi niso imele nekaterih pravic in so bile zelo zatirane. Ravno zaradi tega so nastali množični protesti in dan, ki ga imenujemo dan žena.  

Dan žena pomeni praznovanje ekonomske, politične in socialne enakopravnosti žensk. V začetku se je praznoval 19. marca, a so ga pozneje prestavili na 8. marec.

Prvič so ga praznovali leta 1911 v Avstriji, Nemčiji, Švici in na Danskem (takrat še na 19. marec).

Moški se največkrat odločijo za poklon rdeče vrtnice, ki je simbol ljubezni. 

Če ni skrivnost, nam lahko na bansi@rtvslo.si napišete, kako ste presenetili svojo mamico ali katero koli drugo žensko za 8. marec. Če ji boste poklonili kakšno pesem ali risbico, ki ste jo ustvarili sami, jo bom z veseljem objavil na v rubriki Umetnija dneva.

Za tiste, ki nimate idej, si lahko v rubriki Bansi ustvarja pogledate, kako presenetiti svojo mamico. Ali, kot rečeno, katero drugo žensko v vašem življenju. 

V tem mesecu pa bo vaša mamica še enkrat deležna pozornosti. In sicer je to 25. marca, ko praznujemo materinski dan. 

Želimo vam, da lepo presenetite katero od žensk. Saj veste, zelo bodo vesele predvsem vaših drobnih presenečenj.

Imejte se lepo.

T. M.
Foto: BoBo in T. M.