Poklic: Pek

22. 9. 2017

"Rad pečem manjše štručke s posipom in žemljice, to imam najraje," pravi Jakob Razinger, petnajstletni bodoči pek.

"Veseli me, da lahko s svojim delom iz enega osnovnega živila naredim edinstven izdelek," je še povedal o oblikovanju kruha, ki je včasih prav mojstrsko početje. Jakob je dijak prvega letnika sicer triletnega srednješolskega programa, ki ga obiskuje v Biotehničnem centru Naklo. Z njim so govorili v radijski oddaji O poklicih.

"Najpomembnejša lastnost peka je pravi občutek v rokah, pa tudi skrb za čistočo," pravi Jakob."Najpomembnejša lastnost peka je pravi občutek v rokah, pa tudi skrb za čistočo," pravi Jakob.

Jakob bi se, če bi se dalo, takoj zaposlil. "Pekov zdaj manjka in jih kar pogosto iščejo, če bi imel priložnost, pa bi odprl tudi svojo pekarno."Jakob bi se, če bi se dalo, takoj zaposlil. "Pekov zdaj manjka in jih kar pogosto iščejo, če bi imel priložnost, pa bi odprl tudi svojo pekarno."

Na koncu tretjega letnika svojega srednješolskega programa bo Jakob znal oblikovati tudi deklaracijo. Deklaracija je dokument, ki pove, kaj vse različne vrste kruha vsebujejo. Do takrat bo pravi poznavalec priprave kruha, svoje izobraževanje pa bo lahko zaključil tudi s poklicno maturo. "Žemljicam, rogljičkom, makovkam in podobnim izdelkom z eno besedo rečemo pekovsko pecivo, hlebčki in štručke, težje od 250 gramov, pa se že imenujejo kar kruh," so nas o enem najbolj dišečih živil še podučili v radijski oddaji.

Poklic pek je eden izmed najstarejših poklicev, danes pa je to tudi deficitarni poklic, kar pomeni, da ljudi s takimi znanji primanjkuje.Poklic pek je eden izmed najstarejših poklicev, danes pa je to tudi deficitarni poklic, kar pomeni, da ljudi s takimi znanji primanjkuje.

Foto: T. M. in EPA
E. V., Barbara Drnovšek, RA SLO

SLONTASTIČEN POZOR!

10. del angleške šole, ki jo imamo na Bansijevi spletni strani že četrto sezono, je tukaj! Na voljo bo do ponedeljka, 26. novembra, do 7. ure.